مظلوم ترین ملت دنیا
گارگین فتائی
همون طور که در اخیار و رسانه ها در این چند روزه می شنوید غزه برای چندمین بار در این دو سه دهه اخیر مورد تاخت و تاز و بمباران قرار می گیرد.
یهانه این بار اسرائیل راکت پرانی از سوی گروه حماس در این باریکه بوده و به این بهانه دست به کشتار مردم این منطقه زده و این بار نه به زن و کودک رحم کردند و نه براشون مهم بوده که اینها به کجا پناه اوردند چون حتی در نقاطی که متعلق به سازمان ملل بوده هم بدون توجه به اینکه اونجا مال سازمان ملله اقدام به کشتار وسیع کردند تا به این وسیله با از بین بردن اعضاء حماس ، جلوی راکت پرانیها گرفته بشه حتی به مساجد هم رحم نکرده و به حمله به مساجد هم پرداختند.
کار به جایی رسید که مردم بی دفاع و بدبخت غزه به کلیساها پناهنده شدن تنها به این خطر که از خطر مرگ در امان باشند.
توی دنیا اقوام مختلفی وجود دارند و البته خیلی از این اقوام طعم تلخ حوادث ناگوار مثل قتل عام و آوارگی و در به دری و استعمار و جنگ و نظایر اونها رو چشیدند .
اما به جرات می تونم بگم که هیچ قومی به مظلومیت فلسطینیها توی دنیا پیدا نمیشه.
مظلومیت اونها نه فقط مورد تائید اعراب و یا مسلمانانه بلکه همه مردم دنیا به مطلومیت اونها اذعان دارند.
ملتی که تنها برای حفظ و بقاء خودشون و نگه داشتن زمینها و بازپس گیری اونها با چنگ و دندون و تا پای جان مقاومت می کنند اون هم با دست خالی و سنگ پرانی.
و البته ملتی با سواد و با فرهنگ
واقعاٌ مگه این مردم بدبخت و مظلوم چی می خوان؟
آیا اگه ما جاشون بودیم چیزهای بیشتری نمی خواستیم؟
اصلا ممکنه تاب مقاومت مثل اونها رو نداشتیم
توی این درگیریها تا کنون نزدیک به ۱۹۰۰فلسطینی که بیشترشان غیرنظامی هستند کشته شده اند
•حملات اسرائیل در روزهای اخیر حتی باعث انتقاد از سوی آمریکا و سازمان ملل شده است.
آتشبس ۷۲ساعته بین اسرائیل و حماس برقرار شد و ساعاتی پس از آن تمام نیروهای اسرائیل از نوار غزه خارج شده اند و به نظر می رسد این آتش بس پابرجا بماند.
چرا باید ما شاهد این همه کشتار و ویران گری اون هم در مقدس ترین شهر دنیا باشیم؟
دیروز به اتفاق دوستان در جایی بودیم و در مورد غزه داشتیم حرف می زدیم
به پیشنهاد من در مورد مردم غزه دعا کردیم
خدایا مردم غزه هم بندگان تو هستند
مثل همه مردم دنیا
رحمت و محبت خودت رو ازشون دریغ ندار
و به دادشان برس
خدایا این مردم همیشه شکرگزار تو بودند
نگزار بیشتر از این آواره و در به در بشند
نزار بیشتر از این در رنج و عذاب باقی بمونند
روح کشته شدگان را آرامی بخش
و به بازماندگان صبر و امید عطا فرما
آمین
نوار غزه
نوار غزه
قطاع غزة
Qiṭāʿ Ġazzah
(and بزرگترین شهر)
غزه
زبان(ها)رسمی
عربی
Controlled By
حکومت خودگردان فلسطین
رهبرها
- رئیس جمهور فلسطین محمود عباس
- نخست وزیر فلسطین رامی حمدالله
مساحت
- مجموع ۳۶۰کیلومترمربع
۱۳۹مایلمربع
جمعیت
- 2014 تخمین 1,816,379
- تراکم 5046/کیلومترمربع
۱۳٬۰۶۹٫۱/مایلمربع
تولید ناخالص داخلی (PPP) 2014 تخمین
- مجموع $1.35 billion (–)
- به ازای هر نفر $6,100 (–)
واحد پول
پوند مصرa (EGP)
شگل جدید اسرائیلb (ILS)
منطقه زمانی
(ساعت جهانی+2)
- Summer (DST) (ساعت جهانی+3)
دامنه اینترنت
.ps
پیششماره تلفن
+970
نوار غزه یا باریکه غزه (در عربی: قطاع غزة و در عبری: רצועת עזה (رتزوعات عزه)) ناحیهای است نوارگونه که در کنار دریای مدیترانه و در منطقه خاورمیانه قراردارد. سرزمین فلسطین شامل دو منطقه جدا از هم به نامهای کرانه باختری رود اردن و منطقه غزه است. کرانه باختری در شرق فلسطین و غزه در جنوب غربی آن است.
نوار غزه از جنوب غربی با مصر و از شمال و شرق با اسرائیل هممرز است. منطقه نوار غزه ۴۱کیلومتر طول و در بخشهایی از ۶تا ۱۲کیلومتر عرض دارد. نوار غزه به مساحت ۳۶۰کیلومتر مربع در جنوب فلسطین قرار دارد. نوار غزه نامش را از شهر غزه که بزرگترین شهر در منطقه نوار غزهاست، میگیرد.
در سال ۲۰۱۴بیش از ۱میلیون و ۸۰۰هزار نفر زندگی میکنند و تماماً فلسطینی هستند. ۹۹درصد جمعیت غزه، مسلمان و بقیه فلسطینیهای مسیحی هستند. از نظر تراکم جمعیت این ناحیه پس از سنگاپور و هنگ کنگ بیشترین تراکم را دارد.
تا قبل از تابستان ۲۰۰۵، منطقه غزه در اشغال نظامی اسرائیل بود که ۷۷۰۰اسرائیلی در چند شهرک در غزه زندگی میکردند اما پس از عقب نشینی از این منطقه، این شهرکها تخلیه شدند و کنترل منطقه غزه به دولت خودگردان فلسطین سپرده شد. حماس در سال ۲۰۰۷پس از نبرد غزه ۲۰۰۷، نیروهای دولت خودگردان را از این منطقه اخراج کرد و کنترل این منطقه را به دست گرفت.غزه تا سال ۲۰۰۴در کنترل حماس بود تا اینکه با توافق جنبش فتح و حماس یک دولت وفاق میهنی به نخستوزیری رامی حمدالله برای تمام فلسطین (شامل کرانه باختری و نوار غزه) تعیین شد.
سیاست
تا قبل از تابستان ۲۰۰۵، منطقه غزه در اشغال نظامی اسرائیل بود که ۷۷۰۰اسرائیلی در چند شهرک در غزه زندگی میکردند اما پس از عقب نشینی از این منطقه، این شهرکها تخلیه شدند.
حماس در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶توانست اکثریت کرسیهای پارلمان فلسطین را از آن خود کند. پس از آن اسماعیل هنیه عضو ارشد حماس به عنوان نخست وزیر توسط محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطین منصوب شد اما اختلافات میان دو طرف بالا گرفت و عباس، هنیه را از نخست وزیری برکنار و کابینه موقت تشکیل داد. به دنبال این حادثه، حماس در سال ۲۰۰۷، نیروهای دولت خودگردان را از این منطقه اخراج کرد و کنترل این منطقه را به دست گرفت. از آن زمان تاکنون اسرائیل گذرگاههای مرزی با غزه را بست و حمل و نقل کالا و افراد به غزه را به حداقل کاهش داد.
در حال حاضر [تا سال ۲۰۱۴] منطقه غزه توسط کابینه حماس به ریاست اسماعیل هنیه (نخست وزیر) اداره میشود. این در حالی است که منطقه کرانه باختری توسط کابینه خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس مدیریت میشود
اطلاعات جمعیتی
در سال ۲۰۱۴حدود ۱میلیون و ۸۱۹هزار و ۳۷۹نفر در نوار غزه زندگی میکنند که یکی از متراکمترین مناطق دنیا مسحوب میشود. نرخ رشد جمعیت در غزه ۲.۹۱درصد است. ۹۸تا ۹۹درصد از ساکنان نوار غزه را مسلمانان و حدود ۱درصد از جمعیت این منطقه را اقلیت مسیحیان فلسطینی تشکیل میدهند.
بیشتر این فلسطینیان را اعراب پناهندهای تشکیل میدهند که در طول جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸از اسرائیل خارج شدند. تا سال ۱۹۶۷جمعیت نوار غزه شش برابر شد و از آن زمان این جمعیت همواره در حال رشد است. فقر، بیکاری و شرایط نامساعد زندگی در این منطقه به وفور به چشم میخورد و دلایل این وضعیت به نرخ بسیار بالای تولد برمیگردد. از دهه ۱۹۷۰به بعد، ۲۱شهرک یهودینشین در حوالی نوار غزه احداث شد، اما این شهرکها در اوت ۲۰۰۵تخلیه شد.
وضعیت بهداشتی در نوار غزه تقریبا در سطح متوسط دنیاست. امید به زندگی در غزه ۷۴.۶۴سال است که غزه را در رتبه ۱۰۹دنیا بالاتر از کشورهایی چون ایران، ترکیه، مالزی، برزیل و روسیه قرار میدهد و میزان مرگومیر نوزادان (کمتر از یکسال) ۲۱٫۳۵مرگ در هزار (رتبه ۱۰۵دنیا) و نرخ مرگومیر مادران ۶۴در ۱۰۰هزار (رتبه ۹۴دنیا) است.
آمار جمعیتنگاری مربوط به نوار غزه بر اساس برآوردهای سال ۲۰۱۴سیا ورلد فکتبوک به این شرح است:
نرخ کلی باروری: ۳۲.۲در هزار نفر (رتبه ۳۵دنیا)
نرخ مرگ و میر: ۳.۰۹در هر هزار نفر (رتبه ۲۲۰دنیا بین ۲۲۵کشور)
میانگین باروری: ۴.۲۴تولد برای هر زن (رتبه ۳۴دنیا)
موقعیت جغرافیایی
نوار غزه در موقعیت جغرافیایی ۳۱°۲۵′شمالی ۳۴°۲۰′شرقیمختصات: ۳۱°۲۵′شمالی ۳۴°۲۰′شرقی در خاورمیانه قرار گرفتهاست. این منطقه دارای مرزی ۵۱کیلومتری با اسرائیل و مرزی ۱۱کیلومتری با مصر در نزدیکی شهر رفح است. خان یونس در ۷کیلومتری شمال شرقی رفح واقع شده، و شهرهای متعدد در طول ساحل بین این منطقه و شهر غزه واقع شدهاست. بیت لاهیا و بیت حانون به ترتیب در شمال و شمال شرقی شهر غزه واقع شدهاند.
منطقه گوش کتیف از محلات اسرائیل سابقاً در منطقه سند دون در همجواری رفح و خان یونس، در طول منطقه جنوب غربی ساحل ۴۰کیلومتری دریای مدیترانه واقع شده بود. چند ماه پس از آنکه اسرائیل در دسامبر ۲۰۰۵طرح تخلیه یکجانبه نوار غزه را اجرا کرد، یک منطقه حائل جنجالبرانگیز در مرز شمالی با اسرائیل ایجاد شد. بخشی از این مرز ۵/۲کیلومتر به منطقه تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین نفوذ میکند، که این منطقه سابقاً محلات شمال اسرائیل را تشکیل میداد، و در حال حاضر گردانهای عزالدین قسام از این منطقه برای شلیک موشک به اسرائیل استفاده میکنند.
نوار غزه دارای آب و هوای معتدلی است، که دارای زمستانی ملایم و خشک، و تابستانی گرم و توام با خشکسالی است. سطح زمین مسطح یا هموار است، و تپههای شنی نیز در کنار ساحل قرار به چشم میخورد. مرتفعترین نقطه جز ابوعوده نام دارد که دارای ارتفاع ۱۰۵متر از سطح دریاست. منابع طبیعی فلسطین شامل زمینهای قابل کشت (حدود یکسوم از نوار غزه را زمینهای آبی تشکیل میدهد) است. مسائل زیستمحیطی فلسطین شامل کویرزایی؛ استفاده از آب شور برای آبیاری محصولات کشاورزی، آب شیرین؛ تصفیه فاضلاب؛ بیماریهایی که از راه آب منتقل میشود؛ فرسایش خاک؛ و کاهش و آلودگی منابع آب زیرزمینی است. گفته میشود نوار غزه یکی از پانزده سرزمینی است که «مهد بشریت» را تشکیل میدهد.
این منطقه دارای قدیمیترین بقایای مربوط به آتشهای بزرگ ساخته دست بشر و برخی از قدیمیترین اسکلتهای بشر است.
اقتصاد
بازده اقتصادی نوار غزه در طول سالهای بین ۱۹۹۲و ۱۹۹۶یک سوم کاهش یافت. این سقوط به فساد و سوء مدیریت یاسر عرفات، بسته شدن مرزهای نوار غزه توسط اسرائیل و اعمال کنترل گسترده بر مرزها در پاسخ به تروریسم در فلسطین|حملات فلسطینیان به اسرائیل نسبت داده شدهاست. در نتیجه حملات فلسطینیان به اسرائیل روابط بازار کالا که پیشتر بین اسرائیل و نوار غزه ایجاد شده بود مختل شد. منفیترین تاثیر اجتماعی این سقوط ظهور بیکاری فزاینده بودهاست.
در طول سالهای بعد توسل اسرائیل به سیاست بستن مرزهای نوار غزه کاهش یافت و در سال ۱۹۹۸، اسرائیل سیاستهای جدیدی برای کاهش تاثیر بستن مرزها و دیگر رویههای امنیتی اعمال شده بر ورود کالا و نیروی کار فلسطین به اسرائیل اجرا کرد. این تغییرات منجر به وقوع یک بهبود ۳ساله در اقتصاد نوار غزه شد. دوره بهبود وضعیت اقتصادی در سهماهه آخر سال ۲۰۰۰و با آغاز انتفاضه الاقصی پایان یافت.
انتفاضه الاقصی منجر به بسته شدن مرز اسرائیل توسط نیروهای دفاعی اسرائیل و نیز اعمال مکرر محدودیت بر تردد فلسطینیان در مناطق خودگردان شده و در نتیجه به شدت جابجایی تجاری و نیروی کار را مختل کرد. در سال ۲۰۰۱، و حتی شدیدتر از آن در سال ۲۰۰۲، آشوب بینالمللی و اقدامات نظامی اسرائیل در مناطق تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین منجر به تخریب طرح سرمایه و ساختار اجرایی، اختلال شایع در فعالیتهای تجاری، و کاهش شدید در تولید ناخالص داخلی شد. یکی دیگر از عوامل اصلی کاهش درآمد کاهش تعداد آن دسته از ساکنان غزه بوده که اجازه ورود به اسرائیل را داشتهاند. پس از خروج اسرائیل از نوار غزه، شمار محدودی از کارگران فلسطینی بار دیگر به سمت اسرائیل روانه شدند اما پس از پیروزی حماس در انتخابات مجلس فلسطین در سال ۲۰۰۶اعلام شد فلسطین قصد دارد پروانه کار این افراد را محدود کرده یا کلاً لغو کند.
در طول دوران اسکان یهودیان در نوار غزه، ساکنان شهرکهای یهودینشین مبادرت به ساخت گلخانه در این مناطق کرده و به اشکال جدیدی از کشاورزی دست یافتند. این گلخانهها فرصت کاری برای صدها فلسطینی ساکن نوار غزه فراهم آورد. زمانی که اسرائیل در تابستان ۲۰۰۵از نوار غزه خارج شد، بانک جهانی این گلخانهها را خرید و در اختیار فلسطینیان قرار داد تا با آن اقتصاد خود را متحول کنند. بیشتر این گلخانهها در حال حاضر توسط کشاورزان فلسطینی مورد استفاده قرار میگیرد، گرچه مواردی از غارت و خرابکاری در برخی از مناطق گزارش شدهاست.
بر اساس کتاب جهانی سیا، تولید ناخالص داخلی نوار غزه در سال ۲۰۰۱با ۳۵درصد کاهش در درآمد سرانه ۶۲۵دلار در سال همراه بود، و ۶۰درصد از جمعیت نوار غزه اکنون در زیر خط فقر زندگی میکنند. صنایع نوار غزه اغلب از تجارتهای خانوادگی که به تولید منسوجات، صابون، حکاکی بر چوب درخت زیتون، و سوغاتی صدف مروارید میپردازد تشکیل شدهاست؛ اسرائیلیان مبادرت به ایجاد صنایع محدود مدرنی در برخی مراکز صنعتی کردهاند. برق نوار غزه توسط اسرائیل تامین میشود.
صادرات و محصولات کشاورزی
مرکبات، توت فرنگی و گل مهمترین کالاهای صادراتی منطقه غزه است. مهمترین محصولات کشاورزی نوار غزه عبارتند از زیتون، مرکبات، سبزیجات، گوشت و لبنیات. واردات اصلی غزه غذا، کالاهای مصرفی، و مواد ساختمانی تشکیل میدهد. مهمترین شرکای تجاری نوار غزه عبارتند از اسرائیل، مصر و کرانه باختری.
راهآهن
نوار غزه دارای شبکه کوچک و محدودی از راههاست. این منطقه دارای یک راهآهن یک خطه استاندارد شمالی - جنوبی است که تخریب شده و بدون استفاده رها شده و خطوط اندکی از آن برجای ماندهاست. این راهآهن سابقاً از جنوب به راهآهن مصر و از شمال به راهآهن اسرائیل ختم میشد
راه دریا
هر گونه ورود و خروج کشتیها به منطقه غزه از راه دریا ممنوع است و نیروی دریایی اسرائیل مانع از عبور و مرور کشتیها به سمت غزه میشود. راه ورود کالا به غزه نیز از طریق گذرگاه رفح در جنوب غزه و هممرز با مصر و ۵گذرگاه در مرز اسرائیل است.
علاوه بر این در جنوب غزه، افرادی با حفر تونل انواع کالاها را از مصر وارد منطقه غزه میکنند
بندر غزه
احداث تنها بندر نوار غزه پس از آغاز انتفاضه الاقصی در سال ۲۰۰۰به صورت نیمهکاره رها شدهاست.
در ساحل منطقه غزه، ماهیگیری انجام میشود. ارتش اسرائیل به ماهیگیران غزه تنها اجازه میدهد در فاصله ۵٫۵کیلومتری از ساحل، ماهیگیری کنند. این فاصله قبل از این ۱۱کیلومتر بود اما در ابتدای سال ۲۰۱۴، کاهش یافت.
راه هوایی
فرودگاه بینالمللی غزه به موجب توافقاتی که در پیمان دوم اسلو ١٩٩٥ و نیز در تفاهمنامه ١٩٩٨ وای ریور به عمل آمده بود در ۲۴نوامبر ١٩٩٨ افتتاح شد. این فرودگاه با هزینه ۸۶میلیون دلاری ژاپن، مصر، عربستان سعودی، اسپانیا، آلمان و مراکش در جنوب منطقه غزه ساخته شد. این فرودگاه ظرفیت حمل و نقل ۷۰۰هزار نفر در سال را داشت.
این فرودگاه در اکتبر ۲۰۰۰به دستور اسرائیل بسته شد و باند آن توسط نیروهای دفاعی اسرائیل در دسامبر ۲۰۰۱تخریب شد. این فرودگاه از آن زمان فرودگاه بینالمللی یاسر عرفات نام گرفتهاست.
خطوط ارتباطی تلفن
نوار غزه دارای سیستم ابتدایی تلفن ثابت است که توسط یک سامانه سیم هوایی ارائه میشود و نیز از خدمات گسترده تلفن همراه برخوردار است که توسط پلتل (جوال) یا خدمات دهندگان اسرائیلی همچون سلکام ارائه میشود. چهار شرکت در نوار غزه در حال ارائه خدمات اینترنت هستند که در حال حاضر سرگرم رقابت با یکدیگر بر سر اینترنت پرسرعت و نیز اینترنت تلفنی هستند. بیشتر خانوارهای غزه دارای رادیو و تلویزیون (۷۰درصد)، و حدوداً ۲۰درصد آنان نیز دارای رایانه شخصی هستند. افرادی که در نوار غزه زندگی میکنند از برنامههای شبکههای تلویزیونی ماهوارهای (الجزیره، برنامههای شبکههای تلویزیونی مصر و لبنان، و غیره)، کانالهای خصوصی محلی، و نیز صدا و سیمای فلسطین و شبکههای اول و دوم صدا و سیمای اسرائیل برخوردارند.