نطق دکتر کارن خانلری نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی به مناسبت هفته دفاع مقدس*)
بی شک دفاع مقدس در طول تاریخ بشر نماد یکی از آگاهانه ترین غرایز بقا، زیباترین رشادت ها، استوارترین عزم ها و والاترین ایثارهای ملی ملتی است که در راه دفاع از میهن در برابر تجاوز بیگانه نشان داده است.
علی رغم این نماد زیبا و این ارزش انسانی بی بدیل، در شرایط کنونی در هزاره سوم میلادی بر تاریخ بشر سایه شوم توحش مدرن گسترده است. پدیده های شنیع و غیرانسانی که در هزاره سوم میلادی در منطقه و سایر نقاط جهان در حال وقوع و تکرار است، کشتارهای جمعی، مهاجرت اجباری و نابودی بقایای فرهنگی ملت هاست که تحت لوای ملی گرایی، دین گرایی، ایدئولوژی و حتی حقوق بشر و دموکراسی صورت می پذیرند. آنچه امروز در برابر دیدگان جهانیان در سوریه توسط اپوزیسیون مسلح در قبال اهل تشیع، علویان و مسیحیان، آنچه در نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی در قبال فلسطینیان و آنچه در عراق توسط داعش در قبال اکراد اهل تسنن، ایزدی ها و آشوریان اتفاق می افتد، براساس مفاد کنوانسیون 1948 سازمان ملل متحد، نوعا نمونه های بارزی از نسل کشی (Genocide) هستند.
همین نسل کشی است که همچون طاعون ساخته و پرداخته دست حکومت های استبدادی و استکباری، سایه شوم خود را بر سراسر تاریخ معاصر بشرگسترانده است. نسل کشی سرخپوستان آمریکا در قرون هجدهم و نوزدهم میلادی، نسل کشی ارمنیان، آشوریان و یونانیان در اثنای جنگ جهانی اول، نسل کشی اکراد و علویان در اوایل قرن بیستم، نسل کشی یهودیان، لهستانی ها و کولی ها در اثنای جنگ جهانی دوم، بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، کشتار مردم کامبوج، نسل کشی توتسیان روآندا، فلسطینیان صبرا و شتیلا، اکراد حلبچه و بوسنیایی ها در اواخر قرن بیستم، کشتار مسلمانان میانمار در اوایل قرن بیست ویکم و ده ها فاجعه از این دست، همگی از جرمهای سنگین جنایی می باشند که بسیاری از آنها محکوم نشده و عملا بلامجازات مانده اند.
طبعاً بی کیفر ماندن جنایات تاریخی، موثرترین بستر سیاسی و حقوقی را برای ارتکاب جنایات جدید ایجاد می کند: اگر حکومت عثمانی برای ارتکاب به نسل کشی ارمنیان، آشوریان و یونانیان محکوم و مجازات می شد، دولت ترکیه در شرایط فعلی به راحتی نمی توانست در امر کشتار اهل تشیع، علویان و مسیحیان سوریه و عراق، سازمان های تروریستی را تحت حمایت همه جانبه سیاسی، مالی و نظامی خود قرار دهد. اگر ایالات متحده آمریکا در قضیه بمباران اتمی ژاپن محکوم و مجازات می شد، آیا بعدها می توانست در امور داخلی کره، ویتنام، پاناما، افغانستان، عراق و غیره دخالت نظامی مستقیم انجام دهد؟ اگر حزب بعث عراق به جرم ارتکاب به جنایت جنگی و تجاوز نظامی علیه ایران محکوم و مجازات می شد، امکان حمله به کویت و ایجاد بستر مناسب برای تولید القاعده ها و داعش ها، این نازیسم و فاشیسم نوین زمانه، را به وجود می آورد؟ و یا اگر رژیم صهیونیستی به جرم نسل کشی فلسطینیان در صبرا و شتیلا محکوم و مجازات می شد، قطعا جرات تکرار قتل عام فلسطینیان در نوار غزه را نمی داشت.
ورای این پدیده های شنیع که در منطقه و جهان به وقوع می پیوندند، پیوندی عجیب و ناگسستنی از یاری، همزیستی و ارادتی که مابین ارمنیان، به مثابه نخستین ملت پیرو آموزه عیسی مسیح، و ملت بزرگ ایران که اسلام و آموزه های خاندان نبوت را برای تعالی انسانی وصیانت از استقلال ملی خود برگزید.
پس از نه قرن از زمان کوچ بخشی از ملت ارمنی به ایران، هیچگاه ارمنیان ایران تحت ستم های دینی واقع نشده اند، و این ناشی از آزاداندیشی دینی است که ریشه ای ژرف در منش ها کردار و کرامت های انسانی دارد.
نخستین چاپخانه سنگی ایران را ارمنیان حدود چهارصد سال پیش در جلفای اصفهان تاسیس کردند، زیرا در ایران اسلامی برخاسته از تعالیم شیعی ارمنیان ایران مجال زندگی بی دغدغه اجتماعی را پیدا کرده و بیدرنگ به امر شکوفایی فرهنگی پرداخته اند.
در قوانین اساسی متوالی کشور همراه حقوق اقلیت های دینی، من جمله ارمنیان ایران، تدوین و حفظ شده است، زیرا ارمنیان درکنار برادران مسلمان خود به بازسازی انقلابی کشور همت گماشته و در این راه صدها شهید به انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی تقدیم کرده اند.
در جریان انقلاب اسلامی ایران، روزنامه آلیک (موج)، یعنی دومین قدیمی ترین نشریه در حال چاپ کشور، در زمره اولین نشریاتی بود که در محرم سال 1357 دست به اعتصاب زدند، زیرا رهبران جامعه ارمنی و روشنفکران این روزنامه در صدد بودند تا با این اقدام متهورانه، اقشار گوناگون مردم ارمنی را به بطن انقلاب برده و با هموطنان مسلمان در راه رهایی از دیکتاتوری همسو گردانند.
آمار شهدا، جانبازان و ایثارگران ارمنی در جنگ تحمیلی نسبت قابل ملاحظه ای را به کل جمعیت ارمنیان ایران تشکیل می دهد، زیرا ایران مرز و بومی است که ارمنیان، در کنار برادران مسلمان، زرتشتی، کلیمی و آشوری خود، به واسطه سنن فرهنگی بجا مانده از ایران باستان و نیز آموزه های امیر المومنین و خاندان نبوت، قرنها در آن زیسته و به فرموده امام راحلمان، خود را در پناه اسلام احساس می کردند، و بنابراین نمی توانستند سایه هیچ متجاوزی را بر آن تحمل کنند.
دفاع مقدس یعنی نماد یکی از آگاهانه ترین غرایز بقا، زیباترین رشادت ها، استوارترین عزم ها و والاترین ایثارهای ملی، تنها گزینه روی میز ماست.
هفته دفاع مقدس بر ایرانیان گرامی باد.
(*نوشته فوق متن سخنرانی دکتر کارن خانلری، نماینده ارمنیان تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی می