جوایز نوبل امسال 2014
جایزه نوبل شیمی برای «مشاهده کارکرد مولکولی»
•جایزه نوبل شیمی به یک دانشمند آلمانی و دو دانشمند آمریکایی رسید
•این داشنمندان به دلیل دستاورد تحقیقاتی خود برای از میان برداشتن مانع در اندازه میکروسکوپ های چشمی موجود و ایجاد امکان دیدن تک تک مولکول ها در داخل هر سلول زنده،موفق به دریافت نوبل شدند.
یک دانشمند آلمانی و دو دانشمند آمریکایی به خاطر از میان برداشتن مانع در اندازه میکروسکوپ های چشمی موجود و ایجاد امکان دیدن تک تک مولکول ها در داخل هر سلول زنده، امروز جایزه صبح نوبل شیمی سال ۲۰۱۴را به خود اختصاص دادند.
اریک بتزیگ و ویلیام مورنر آمریکایی و استفان هل آلمانی برای استفاده از فلورسانس در رساندن میکروسکوپ ها به سطحی جدید برنده جایزه نوبل شدند.
این پیشرفت علمی امکان مطالعه مواردی از قبیل ایجاد سیناپس بین سلول های مغزی در زمان واقعی را فراهم خواهد کرد.
آکادمی علوم پادشاهی سوئد اعلام کرد، با توجه به دستیابی آنها به میکروسکوپ چشمی که می تواند تا جهان نانو پیش برود «جایزه ۸میلیون کرونی (معادل ۱\۱میلیون دلار) امسال را به این سه نفر اعطا کرده است. این سه برنده جایزه نوبل، توانستهاند مولکول های فلورسنت را با اسکن کردن اندازه گیری کنند و تصاویر دقیق تری برای «نانوسکوپی"بسازند. این تصاویر برای بررسی سازوکار داخلی مولکول ها مورد استفاده وسیعی قرار می گیرند.
میکروسکوپ های مدرن نانوسکوپی می توانند پروتئین های افراد را برای درک بهتر بیماری هایی از قبیل آلزایمر و پارکینسون پیگیری کرده و یا گسترش تخمک های بارور شونده را که می توانند تقسیم شده و تبدیل به جنین بشوند ردیابی کنند.
استفان هل در یک کنفرانس خبری گفت: «درک این نکته خیلی مهم است که بدانیم یک سلول چگونه کار می کند و اگر سلولی مریض است بدانیم چه چیزی درست کار نمی کند.»
هل که مدیر موسسه ماکس پلانک برای شیمی بیوفیزیک در آلمان است، گفت او از گرفتن این جایزه کاملا شگفت زده شده است. بتزیگ هم که برنده مشترک جایزه نوبل شده، گفت از شنیدن این خبر خیلی خوشحال است.
نوبل فیزیک برای پژوهش برلامپهای «ال.ای.دی»
جایزه نوبل فیزیک امسال به «ایزامو آکازاکی» و «هیروشی آمانو» از ژاپن و «شوجی ناکامورا»، پژوهشگر آمریکایی- ژاپنی اختصاص یافته است.
این سه پژوهشگر متمرکز بر تحقیقات بر روی منابع نوین انرژی که به محیط زیست آسیب نمیرسانند، بودند و اکنون به دلیل تحقیق و توسعه قابل توجه لامپهای «ال.ای. دی» به نوبل فیزیک امسال دست یافتهاند.
در حدود یک چهارم الکتریسیته تولید شده در جهان صرف روشنایی میشود و توسعه فن آوری «ال.ای. دی» با تولید لامپهای کم مصرف نوین میتواند در مصرف منابع انرژی زمین، صرفه جویی چشمگیری را سبب شود.
حدود هشت میلیون کرون سوئد، معادل با بیش از یک میلیون دلار آمریکا هم به مانند دیگر جوایز نوبل برای نوبل فیزیک در نظر گرفته شده است که در اختیار این سه پژوهشگر قرار خواهد گرفت.
نوبل پزشکی برای کشف سازوکار سامانه «موقعیت یاب مغز»
«جان اوکیف»، دانشمند و عصب شناس بریتانیایی- آمریکایی به همراه زوج دانشمند نروژی «مایبریت موزر» و «ادوار موزر» توانستند مشترکاً به جایزه نوبل پزشکی امسال دست یابند.
این دانشمندان پژوهش خود را بر روی مسأله ای متمرکز کرده بودند که برای سال ها نه تنها ذهن دانشمندان بلکه ذهن فلاسفه را هم مشغول کرده بود:
چگونه مغز قادر است نقشه ای از فضا و مکان های تجربه شده را در ذهن پدید بیاورد و مطابق با چه ساز و کاری، فرد پس از آن قادر است مسیر صحیح خود را از بین مسیرهای پیچیده و پرشماری که در برابر خود دارد، بیابد.
پژوهش های آن ها سرانجام منجر به اکتشاف ساز و کار فعالیت گروهی از سلول ها در مغز شد که سامانه موقعیت یاب مغز را پدید می آورند.
همین دستاورد چشمگیر که می تواند راه گشای یافتن راه های درمان بسیاری از بیماری ها مانند «آلزایمر» هم باشد، سبب شد تا امسال جایزه نوبل به این پژوهش و دانشمندانی که بر روی آن کار کرده اند اختصاص یابد.
نیمی از۷/۲۲۳۰کرون سوئد، معادل با یک میلیون دلار آمریکا جایزه نقدی، نوبل پزشکی امسال هم در اختیار اوکیف و نیم دیگر در اختیار موزرهای نروژی قرار خواهد گرفت.
پاتریک مودیانو، نویسنده فرانسوی، برنده جایزه نوبل ادبیات شد
•پاتریک مودیانو، نویسنده ۶۹ساله فرانسوی، برنده جایزه نوبل ادبیات شد.
•به گفته دبیر دائم آکادمی سوئد او در خارج از فرانسه کمتر شناخته شده است.
•بیشتر کتابهای اصلی مودیانو به فارسی ترجمه شده اند.
پاتریک مودیانو، نویسنده ۶۹ساله فرانسوی که به رمانهایش معروف است، برنده جایزه نوبل ادبیات شد.
آکادمی سوئد امروز ضمن اعلام این خبر دلیل آن را چنین برشمرد: «بخاطر هنر خاطره که او با آن دست نایافتنیترین سرنوشتهای انسانی را بیان کرده و زندگیجهان اشغال نظامی را برملا کرده است.»
به گفته پیتر آنگلوند، دبیر دائم آکادمی سوئد، مودیانو در خارج از فرانسه کمتر شناخته شده است و آثار او به سوئدی بیشتر ترجمه شده اند تا به انگلیسی.
رمانهای او که معمولا به موضوعات خاطره، هویت و زمان می پردازند معمولا خیلی طولانی نیستند و زیر ۱۵۰صفحه هستند. آنگلوند گفت «زبان ساده» او باعث می شود برای خوانندههای معمولی نیز قابل دسترس باشد و رمان «فرد مفقود» را به عنوان کتاب محبوب خود از او نام برد.
«فرد مفقود» در سال ۱۹۷۸جایزه گونکور را که از مهمترین جوایز ادبی فرانسه است دریافت کرد. او در این رمان به نوعی با سبک داستانهای کارآگاهی بازی می کند. قهرمان داستان کارآگاهی است که حافظه خود را از دست داده و آخرین پروندهاش این است که با دنبال کردن قدمهای خود به هویت واقعیاش پی ببرد.
بسیاری از آثار این نویسنده به فارسی ترجمه شده اند، از جمله «ناشناخته ماندگان» به ترجمه ناهید فروغان، «بوتیکهای خاموش» و «در کافه جوانی گم شده» به ترجمه ساسان تبسمی، «بیراه» به ترجمه آرش نقیبیان، «تصادف شبانه» یک بار دیگر به ترجمه مهسا ابری و بار دیگر به ترجمه حسین سلیمانی نژاد، «افق» به ترجمه حسین سلیمانی نژاد و «محله گم شده» به ترجمه اصغر نوری.
نقیبیان مودیانو را «استاد روایت» خواند و گفت او را کاملا مستحق نوبل می داند. این مترجم افزود: «من به جرات می گویم از بزرگانی همچون ویلیام فاکنر و جیمز جویس که جریان سیال ذهن را در ادبیات انگلیسی زبان پایه گذاشتند، که بگذریم، در ادبیات معاصر فرانسه هیچ کس را نداریم که مثل مودیانو از چند راوی مختلف استفاده کرده باشد.»
مودیانو در ژوئیه ۱۹۴۵، دو ماه پس از پایان جنگ جهانی دوم در اروپا، در حومهای در غرب پاریس به دنیا آمد. او با این شهر قرابت بسیاری داشت و داستانهایش بیشتر در کوچه و پس کوچههای پاریس می گذرند.
پدرش ریشههای یهودی و ایتالیایی داشت و مادرش بازیگری بلژیکی بود. این دو در زمان جنگ، وقتی که پاریس تحت اشغال نازی ها بود، با هم آشنا شده بودند. این پیشینه خانوادگی تاثیر بسیاری بر نوشتههای مودیانو داشت. یهودیت، اشغال نازیها و فقدان هویت از موضوعات مکرر آثارش هستند.
او زمانی به اولین موفقیت خود دست یافت که یکی از دوستان مادرش، ریموند کینو، نویسنده فرانسوی، او را به انتشاراتی گالیمار معرفی کرد. مودیانو در آن زمان بیست و اندی سال بیشتر نداشت.
این نویسنده در پاریس زندگی می کند و معمولا از رسانهها دوری می کند و کمتر مصاحبه می کند. او در سال ۲۰۱۲برنده جایزه ادبیات اروپای دولت اتریش شد.
این هفته، هفتهی نوبل بوده است و جوایز نوبل پزشکی، فیزیک و شیمی فی الحال اهدا شده اند. جوایز نوبل صلح و اقتصاد نیز به ترتیب جمعه و دوشنبه اهدا می شوند.
هر برنده جایزه نوبل، هشت میلیون کرون سوئد دریافت می کند که معادل حدود سه میلیارد و هفتصد میلیون تومان می شود.
برنده جایزه صلح نوبل 2014 اعلام شد
ملاله یوسف زی از پاکستان و کایلاش ساتیارثی از هند دو برنده جایزه صلح نوبل 2014 هستند.
دو برنده جایزه صلح نوبل در زمینه حقوق کودکان فعالیت می کنند.
کمیته انتخاب برنده جایزه صلح نوبل از مبارزه این دو نفر علیه سرکوب حقوق کودکان و جوانان و تلاش آنها برای حق همه کودکان در آموزش تقدیر کرد.
رئیس کمیته نروژی نوبل در این باره گفت: کودکان باید به مدرسه بروند در غیراین صورت مورد سوء استفاده مالی قرار می گیرند.
این جایزه به ارزش 1.1 میلیون دلار در روز 10 دسامبر آینده به برندگان جایزه صلح نوبل در مراسمی در شهر اوسلو پایتخت نروژ اهدا می شود.
ملاله یوسف زی دختر نوجوان متولد 1997 میلادی در پاکستان فعال در زمینه حق تحصیل دختران و کودکان در سال 2012 توسط طالبان ترور شد اما از این حمله جان سالم به در برد.
كايلاش ساتيارثي از هند متولد 1954 نیز در زمینه حمایت از کودکان و جلوگیری از کار کودکان فعالیت می کند.