روز کریسمس ارامنه
جراورهنک jrorhnekششم ژانویه ، روز کریسمس ارامنه
شب پنجم و صبح ششم ژانویه در نزد اکثر مسیحیان جهان روز غسل تعمید مسیح می باشد یعنی روزی که مسیح توسط یحیای تعمید دهنده تعمید یافت ولی ارامنه علاوه بر جشن غسل تعمید مسیح ، روز تولد وی را هم به جای بیست و پنجم دسامبر روز ششم ژانویه می گیرند در حالی که سایر مسیحیان ، ششم ژانویه را تنها به عنوان روز تعمید مسیح در نظر می گیرند .
سال نو میلادی هم چون بین این دو تاریخ است میلادی نامیده شده است.
ارامنهء پیرو کلیسای حواری ارمنی ( کلیسای گریگوری) که اکثریت ارامنه را تشکیل می دهند به جای بیست و پنجم دسامبر ، روز ششم ژانویه را به عنوان روز تولد مسیح جشن می گیرند .
همچنین اکثر شعبات و فرقه های کلیسای ارتودکس یعنی علاوه بر ارامنه ، روسها ، یونانیان و تعدادی دیگر هم در ششم ژانویه تولد مسیح را جشن می گیرند
گفته می شود که اروپائیان که البته منظور کاتولیکهاست هم قبلاً روز ششم ژانویه را به عنوان روز تولد مسیح می گرفتند ولی از آن جائی که روز بیست و پنجم دسامبر در اروپا مصادف با روز تولد الههء خورشید بود و در این روز برای خورشید جشن می گرفتند و با وجود اینکه اروپا مسیحیت را پذیرفته بود ولی باز مردم ، این جشن را فراموش نکرده بودند لذا به منظور فراموشی این جشن ، روز تولد مسیح را به بیست و پنجم دسامبر آوردند .
در شب پنجم ژانویه و روز ششم ژانویه کلیساهای حواری ارمنی ، دارای مراسم ویژه ای هستند شب پنجم ژانویه کلیسای ارمنی دارای مراسم جراکالویس به ارمنیճրակալոյս و به انگلیسی jrakaluis ( نور چراغ) و
این روز در نزد ارامنه به « جراورهنِک » به ارمنیջրօրհնեք به انگلیسی jrorhnek می باشد که خود متشکل از دو واژهء « جور» jur که به ارمنی به معنی آب است و « اورهنلِل » که به معنی تقدیس کردن است می باشد و روی هم به معنی« جشن تقدیس آب » است زیرا در روز ششم ژانویه طی مراسمی نسبتاً طولانی کشیش کلیسا صلیب را در آبی که از قبل در کلیسا تهیه شده انداخته و به اصطلاح آن را تقدیس می کند که یادآور تعمید مسیح است .
در این روز افرادی حدود یک سال در نوبت می ایستند که به اصطلاح وقتی کشیش صلیب را به آب می اندازد او آن را از آب در بیاورد که عمدتاً کودکان برای این کار در نظر گرفته می شوند که به آنهاխաչքաւորبه فارسی خاچ کاوُر و به انگلیسی khachkavor گویند که به معنی ساغدوش یا پدرخوانده صلیب است.
در ایام جراورهنک که معمولا بعد از جشن اصلی تا یک هفته پس از آن صورت می گیرد کشیش با همراه خود به منازل ارامنه رفته و در این منازل آب و نان و نمکی را که اهل منزل از قبل بر روی میز چیده طی دعای ویژه ای با صلیب و کتاب مقدس تقدیس نموده و آروزی توفیق و برکت برای اهالی خانه می نماید.
چرا خاری را که در چشم دیگران است می بینی ولی چوبی را که در چشم خودت است نمی نگری ؟
از گفته های مسیح در اناجیل
چون به سخت نوبت عیسی رسید
عیب رها کرده به معنا رسید
عیب کسان منگر و احسان خویش
دیده فرو بر به گریبان خویش
نظامی
این جشن فرخوانده را به تمامی ارامنهء ایران و جهان تبریک می گوئیم .
Շնորհաւոր լինի հունւարի վեց , Ջրօրհնեքի և հայկական թւային Սուրբ Ծնունդը և հոյսով եմ այս տարի բոլոր հայության համար բարի և հաջող տարի լինի