میجینک mijink
گارگین فتائی
امسال چهارشنبه یاززدهم مارس برابر با بیستم اسفند می شود وسط روزه بزرگ ارامنه که معروف است به میجینک که به معنای میانه روزه بزرگ است.
در کلیسای ارمنی روزهء بزرگ وقتی به نیمه می رسد میجینک نامیده می شود .
روزه بزگ یا مِتس باهک به ارمنی մէծպահք
چهل و هشت روز طول می کشد و شامل هفت هفته است و اشاره به روزه چهل روزه مسیح در پای کوه دارد .
در این مدت مسیح از خوردن و آشامیدن امساک نمود ولی این روزه به معنای خودداری از خوردن و آشامیدن در ساعات معینی از روز نیست بلکه در این مدت روزه داران از خوردن برخی از خوراکیها پرهیز می کنند و نه همهء آنها . در این مدت روزه داران باید از خوراکیهایی استفاده کنند که ریشه گیاهی داشته و از خوردن آنچه که از حیوانات حاصل می شود خودداری نمایند .
علاوه بر پرهیز مادی ، روزه داران باید نسبت به برخی از عادات ناشایست اخلاقی نظیر دروغ گویی ، حرافی ، تمسخر و تحقیر و نظایر آن نیز خودداری ورزند و همانگونه که مسیح در این چهل روز از سوی شیطان مورد وسوسه قرار گرفت و سربلند از آزمایش بیرون آمد روزه دار نیز باید دراین مدت در جهت نزدیکی به خدا و دوری از شیطان و هواهای نفسانی گام بردارد
از آنجایی که عید پاک در مسیحیت از اعیاد ثابت نیست بالتبع روزه بزرگ یا کاراسنوریا به ارمنی քառասնօրիա به انگلیسی karasnoria
نیز ثابت نخواهد بود
در این روز بر حسب رسم مردم میان روزه داران ، نوعی نان شیرینی موسوم به گاتا که از نان فطیر درست می شود بین آنها تقسیم می شود و در قطعه ای از این نان ، سکه ای فلزی گذاشته می شود که در باور مردم اگر آن سکه فلزی سهم کسی شد آن فرد در آن سال موفقیت های عظیمی کسب خواهد کرد .
جالب اینجاست که میجینک همیشه و در همه حال روز چهارشنبه می افتد !
منابع
1: http://www.armtimes.com/10902
2:http://lusamut.net/preview.php?id=1776
3: http://tert.am/hy/news/2012/03/13/michink/
4: تاریخ کلیسای ارمنی
نگارش دکتر ادیک باغداساریان – ناشر مولف - 1380