آرشالویس آقایان
.
http://alikonline.ir/fa/fa/news/culture/item/1977-آرشالویس-آقایان
.
این نقاش هنرمند در سال 1325 هجری شمسی (1946 میلادی) در ایران در خاندانی اهل بربرود (اراک) متولد شده است و به قومی تعلق دارد که در سال 1604 میلادی به وسیله شاه عباس صفوی به ایران کوچ داده شده است.
او با خانواده اش از سال 1352 هجری شمسی (1973 میلادی) در ارمنستان زندگی می کند.
فارغ التحصیل هنرستان کمال الملک تهران و آکادمی هنرهای زیبای ارمنستان با درجه فوق لیسانس هنر است و به غیر از آفرینش هنری در ایران و ارمنستان، به تدریس نقاشی اشتغال داشته و خدماتی نیز در پهنه های فرهنگی-اجتماعی انجام داده است. وی یکی از پایه گذاران انجمن فرهنگی ارامنه ایرانی مهاجر به ارمنستان است و در روابط دوستانه ایران و ارمنستان حضوری ملموس دارد.
بخشی از آثار آقایان در موزه ها نگهداری می شود. پرتره گریبایدوف نویسنده روسی از آثار وی می باشد که در موزه شهر آبُویان ارمنستان به نمایش گذاشته شده است. یکی دیگر از آثار وی، تصویر هوانس تومانیان نویسنده بزرگ ارمنی در تالار انجمن فرهنگی ارامنه چهارمحال تهران نصب شده است. مسجد مطهری (سپهسالار) یکی از تابلوهای اوست که جهت سپاسگزاری از همدردی و کمک به زلزله زدگان ارمنستان در سال 1988 میلادی به به جمهوری اسلامی ایران اهدا شده است.
او در زمینه نشر نیز فعال بوده و عضو انجمن نقاشان شوروی بود. وی اکنون عضو انجمن نقاشان جمهوری ارمنستان است.
آرشالویس نمایشگاه های انفرادی خود را در ایران، ارمنستان و آمریکا ترتیب داده و در نمایشگاه های گروهی بسیاری نیز شرکت کرده است.
آرشالویس آقایان پیرو سبک کلاسیک واقع گرا با طرز تفکری نو است. هنر مشرق زمین، بخصوص ایران، و تلفیق آن با هنر ملی ارمنستان و هنر اروپائی جلوه ویژه ای به آثار اومی دهد.
آرشالویس آقایان در آثارش غلبه نور بر تاریکی و پیروزی مردم محروم را هدف اصلی قرار داده که این امر را در رابطه مستقیم سرگذشت ملت قتل عام دیده ارمنی و سرگذشت دراماتیک خود هنرمند باید دید.
کتابی به نام «زندگی و آثار آرشالویس آقایان» در ارمنستان به چاپ رسیده است که سرگذشت این هنرمند ارمنی-ایرانی را به تصویر کشیده است و رابطه مستقیمی با سوژه های تابلوهای وی دارد.
این کتاب بیانگر واقعیت عمق اشیاء (از نگاه نقاش) است و به مخاطب خوشبینی، صلح خواهی، پیروزی و ادامه زندگی پرثمر را القا می کند.
.
منبع: مصاحبه اختصاصی آرشالویس آقایان با نگارنده متن، 2014 میلادی، تهران