جشن سورپ گئورگ Սուրբ Գևորգو روزهای عیادت از سالمندانՊառաւների օրը
گارگین فتائی
.
امسال جمعه شب از بیست و سوم سبتامبر و روزهای 28 و 29 یعنی تا بیست و پنجم سبتامبر برابر با دوم تا چهارم مهر ایامی است که در تقویم ارمننی به روزهای جشن سورب گئورگ به ارمنیՍուրբԳևորգبه انگلیسی Surb Georg به معنای گئورگ مقدس موسوم است .
گئورگ یا همان گئورگیوس به همراه رومانوس و آدوپتیتوس سه سردار بت پرست صدر مسیحیت بودند که در نهایت از مسیحیان در برابر بت پرستان حمایت کردند و به همین دلیل توسط بت پرستان کشته شدند .
گئورگیوس سردار یا گئورگ مقدس
کلیسای حواری ارمنی گئورگ سردار را در زمرهء قدیسین در آورده و لقب قدیس را به وی داده البته بیشتر کلیساهای ارتودکس اروپای شرقی نیز وی را از قدیسین کلیسسای خود می دانند .
هر ساله در اوائل مهر در آن تعداد از کلیساهای ارمنی که نام گئورگ مقدس را دارند در این سه روز مراسم خاصی برگزار می شود .
در شهر تهران کلیسای گئورگ مقدس درحافظ جنوبی- خیابان حنیف نژاد – میدان وحدت اسلامی – بازارچهء قوام لدوله - کوچه کلیسا واقع شده که تاریخ بنای آن 1835 میلادی است و در واقع دومین کلیسای قدیمی تهران بعد از کلیسای مولوی است .
کلیسای سورپ گئورگ یا گئورگ مقدس در بازارچه قوام
الدوله – حافظ جنوبی – وحدت اسلامی یا محله شاپور سابق
در این کلیسا هر ساله ارامنه برای برگزار مراسم این روزها به کلیسا آمده و نذرهای خود را که عمدتاً شامل قربانیهای گوشتی ( معمولاً قربانی کردن گوسفند ) و یا اهدای کمکهای گوناگون مالی و غیر مالی به کلیسا است ادا می کنند .
در این کلیسا سالن نسبتاً طویلی وجود دارد که ویژه روشن کردن شمع است . روشن کردن شمع در تمامی کلیساهای حواری مرسوم است اما روشن کردن شمع در روز گئورگ مقدس اهمیت بیشتر دارد و معمولاً هر شخصی تعداد شمعهای بیشتری در این روز خریده و شمع را روشن نموده و در حفره های ویژه در جایگاه مخصوص قرار داده و به دعا می پردازد
همچنین رسم است که کسانی که دارای نذری هستند از این کلیسا صلیبی خریداری نموده و به کشیش می دهد البته در این روز اسقف اعظم هم در کلیسا حلضر می شود سپس از پدر روحانی درخواست می شود که با آن صلیب دعایی برای شخص زائر خوانده شود و اگر آن شخص نذر و دعایش برآورده شود سال بعد صلیب را به کلیسا بر می گرداند البته صندوق مخصوصی هم گذاشته شده که کسانی که مایلند هدسه هاس نقدی اهدا کنند
در این کلیسا اتاق هایی برای اسکان افراد سالمند وجود دارد و ارامنه هر ساله در این موقع به عیادت از این سالمندان می پردازند و عده ای نیز نذر می کنند که این سه روز را نزد سالمندان بمانند .
البته این رسم هم وجود ارد که در یکی از این سه روز خانواده هایی که مایل باشند هلیم پخته و ضمن دعوت آشنایان برای خوردن آن مقداری از آن را به عناون نذر به همسایه ها می دهند .هلیم را به ارمنی هاریسا گویند
در این روز برای کسانی که نامشان گئورگ و یا از ریشه آن است جشن مخصوصی برگزار می شود .
این روزها در نزد ارامنه بیشتر به روزهای سالمندان یا باراونِری اِر به ارمنیՊառաւներիօրը به انگلیسی Parawneri or معروف است واژهء « پاراو » معادل پیر فارسی است .
سالمندان در واقع پدر و مادران ما هستند که عمری را برای بزرگ شدن ما سپری کرده و زحمت کشیده اند بنابراین بسیار قابل ارج و احترامند .