سفیر ارمنستان در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد:
ارمنستان دروازه ورود محصولات ایرانی به اوراسیاست
.
http://alikonline.ir/fa/fa/news/political/item/2095-سفیر-ارمنستان-در-کنفرانس-مطبوعاتی-اعلام-کرد-ارمنستان-دروازه-ورود-محصولات-ایرانی-به-اوراسیاست
.
آلیک - آرتاشس تومانیان سفیر ارمنستان در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با مهم دانستن نقش رسانه ها گفت: نقش رسانه در بیان نظرات عادلانه و بررسی مسائل مختلف به شکل منصفانه اهمیت بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه سفارت ارمنستان در همه حوزه ها برای گسترش روابط دوجانبه تلاش می کند، اظهار داشت: هر دو کشور همان راه هزاران ساله را پیموده اند. دو کشور از تاریخ مشترک و فرهنگ نزدیک برخوردارند. در دوره های مختلف اگر نیاز به کمک بوده دست یاری دراز کرده و امروز روابط مان ریشه در این سابقه تاریخی دارد.
سفیر ارمنستان با بیان اینکه پیشینیان مان دوستی دو ملت و کشور را توصیه کرده اند، تصریح کرد: روابط اقتصادی دو کشور بد نیست و دستاوردهایی دارد ولی می توانست بهتر باشد. ایران از دوستان نزدیک ماست. زیرساخت های اقتصادی بسیاری همچون راه های ارتباطی، انرژی و... دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه تراز اقصادی بین دو کشور بالا نیست، خاطرنشان کرد: تراز اقتصادی دو کشور از ۳۰۰میلیون دلار فراتر نرفته و با وجود فرهنگ نزدیک و مشترک دو ملت کمتر از هم شناخت دارند.
سفیر ارمنستان ادامه داد: ارمنستان از سال ۲۰۱۳عضو WTO است و ما سیاست باز اقتصادی داریم. عوارض کمرگی صفر یا خیلی پایین است. از این ۳۰۰میلیون دلار سهم بیشتر برای صادرات کالاهای ایرانی است.
تومانیان با بیان اینکه ارمنستان از سال ۲۰۱۵به عضویت اتحادیه اوراسیا درآمده ابراز داشت: از میان کشورهای عضو اوراسیا ایران تنها با ارمنستان مرز زمینی دارد. ایران برای ارتباط با این اتحادیه باید از ارمنستان عبور کند و این پل طبیعی است. این اتحادیه ۱۸۰میلیون جمعیت دارد و ارمنستان به عنوان یک پل ارتباط با این اتحادیه را پیشنهاد می کند.
وی افزود: ما قرارداد خاصی با اتحادیه اروپا داریم و کالاهای ارمنی میتواند با عوارض کم به این اتحادیه وارد شود. از طرفی ما با آمریکا و کانادا قرارداد تجاری خوبی داریم.
سفیر ارمنستان با بیان اینکه کشورش در زمینه هایی چون آی تی از فناوری خوبی برخودار است، عنوان کرد: در جواهرسازی و طلاسازی هم می توانیم قابلیت های بسیار خوبی ارائه کنیم.
تومانیان با اشاره به لغو ویزا بین دو کشور گفت: این مورد بسیار مهمی است. در ارمنستان سه منطقه آزاد تجاری وجود دارد که با سرمایه گذاری در آن می توان از پرداخت مالیات معاف شد. ما سیاست آسمان باز را در پیش گرفته ایم . ارتباط هوایی با ایران از خطوط پرتردد است. به صورت متوسط دو پرواز بین تهران و ایروان یصورت روزانه وجود دارد. با سایر شهرهای ایران هم این ارتباط را داریم.
وی با بیان اینکه سفارت ارمنستان اطلاعات مفید و کارآمدی به ۳۴اتاق بازرگانی ایران می دهد یادآور شد: متاسفانه شاهد آنیم که می گویند کالاهای ایرانی کیفیت مناسبی ندارند. در ایران هم همین را درباره کالای ساخت ارمنستان می شنویم. ولی این نظرات هدفمند اند و نیازمند اصلاح.
سفیر ارمنستان با اشاره به برگزاری نمایشگاه تولیدات کشورش در محل دایمی نمایشگاه ها گفت: ۲۰۰۰هزار متر فضا برای این منظور در اختیارمان قرار داده شده است . بیش از ۹۰شرکت ارمنی در زمینه های غذایی، ترانسفر، توریزم، طلاسازی، صنعت داروسازی و تجهیزات پزشکی، صنایع چرم و تولید کفش، نساجی، آی تی، شرکتهای مهم بیمه ارمنستان و سه بانک خیلی مهم در این نمایشگاه شرکت داده شده اند. هدف این نمایشگاه آن است که این شرکت ها همکاران آیندهشان را بشناسند.
تومانیان در پاسخ به سوالی درباره مهترین موانع توسعه مناسبات تجاری دو کشور گفت: دلایل مختلفی وجود دارد. شاید ارتباطات فی مابین مشکل دارد. ایران با ۱۲اتحادیه سیاست تجارت ترجیحی دارد ولی به عنوان مثال ۲۰سال است که ما برای ارسال یک قلم کالا تلاش می کنیم ولی باز با این وجود مشکل داریم. هم اینک ایران و اتحادیه اوراسیا در حال مذاکره هستند که اگر به نتیجه برسد برای کالاهای تولید ارمنستان هم مناسب خواهد بود. آخرین دوراین مذاکرات در ایروان بود. دو طرف شناخت خوبی از هم دارند. این نمایشگاه فرصتی برای حل این قبیل موارد و یا حتی اختلافات احتمالی است.
تومانیان اضافه کرد: روابط سیاسی دو کشور همیشه در سطح عالی بوده است. شما طی ۲۴سال اخیر موردی نخواهید یافت که ارمنستان مواضع حمایتی از ایران نداشته باشد. چه قبل از تحریم و چه در زمان تحریم و چه دردوره پسابرجام. ایران کشوری بزرگ ، با ظرفیت های بسیاری است. زمانهایی هم بوده که ایران مواضع حمایتی نسبت به ارمنستان بروز نداده ولی با این وجود خود را وقف داده ایم. ایران همکار ماست.
سفیر ارمنستان نظر ایران درباره مناقشه قراباغ را مهم دانست و یادآور شد: ما از مواضع ایران در مساله هسته ای و همچنین مذاکرات برجام همواره حمایت کرده ایم.
وی در پاسخ به سوالی درباره همکاری گازی دو کشور و احتمال افزایش خرید گاز ایران و همچنین تفاهم درباره نرخ گاز و برق گفت: اکنون با احداث خطوط انتقال گازایران تبادل گاز با ارمنستان وجود دارد. ما تولید برق زیادی داریم. در قبال دریافت گاز برق به ایران صادر می کنیم.ولی متاسفانه تنها از ۱۵درصد ظرفیت این خط لوله استفاده می شود. این خط ۲.۲میلیون مترمکعب ظرفیت انتقال گاز دارد. دلایل بسیاری برای عدم استفاده از این ظرفیت وجود دارد. خطوط انتقال برق به ایران بوسیله دو شبکه مجزا صورت می گیرد که کافی نیست و باید خط سوم درحال احداث نیز به آن افزوده شود.
تومانیان با اشاره به گفتگوهای دو کشور در مورد مسائل مربوط به انرژی گفت: طرف ارمنی پیشنهاد ارتباط سیستماتیک جدیدی داده است.به عبارتی قرداد دو جانبه خرید و فروش گاز به امضا برسد. براین اساس امکان انتقال گاز به گرجستان هم وجود خواهد داشت و عوایدی هم نصیب ارمنستان میشود.
وی از برگزاری از نشست کمیسیون مشترک دو کشور در سال جاری در تهران خبر داد: نخست وزیر در ارمنستان عوض شده است. وزرای انرژی و ارتباطات هم عوض شده است ولی مناسبات تغییر نخواهد کرد.
سفیر ارمنستان در پاسخ به سوالی درباره همکاری های بانکی دو کشور گفت: روابط بانکی دو کشور یکی از پایه های توسعه مناسبات دو کشور است. خدمات بانکی ارمنستان متناسب با استانداردهای جهانی است. سطح خدمات بانکی ایران هم برای ما کافی است. سه بانک بزرگ ارمنی در نمایشگاه تهران حاضر می شوند و پکیج همکاری خودشان را ارائه خواهند داد. ما در حال گفت و گو برای توسعه این گفت و گوها هستیم.
تومانیان درباره آخرین رایزنی های دو کشور برای احداث خطوط ترانزیتی در قالب پروژه شمال به جنوب گفت: ما در این باره همه کار خواهیم کرد تا در سه سال آینده اتوبانی در استاندارد جهانی احداث کنیم. البته هم اکنون راه کامیون رو وجود دارد ولی کیفیت چندانی ندارد. ما می خواهیم با بالا بردن کیفیت ها ایران را به گرجستان وصل و ارتباطات سهوتری را فراهم نماییم.
وی با تاکید بر اینکه هدفمان آن است که خلیج فارس را به دریای سیاه متصل کنیم، خاطرنشان کرد: ایران کشور بزرگی است. ایران می خواهد برای ارتباط با اروپا ۳مسیر داشته باشد؛ یکی از راه ترکیه که هم اینک وجود دارد. دومی ایران-آذربایجان-گرجستان و دریای سیاه و دیگری ایران-ارمنستان-گرجستان و دریای سیاه. این راه ها می تواند آزادی بسیاری برای ایران ایجاد کند.
سفیر ارمنستان در پاسخ به سوالی در مورد سفر رییس جمهور ایران در آینده ای نزدیک به ایروان و تاریخی آن گفت: من برای اعلام خبر در این مورد باید منتظر اعلام رسمی آن باشم ولی امیدوارم بزودی بتوانیم اطلاعات بیشتری به شما در این باره بدهم.
سفیر ارمنستان درباره تاثیر لغو روادید در افزایش رفت و آمد تجار دو کشور هم بیان کرد: تعداد رفت و آمدهای گردشگران در دوره پسابرجام بسیار افزایش یافته است. این بدان معناست که پس از تحریمها شهروندان ایرانی امکان بیشتری برای ارتباط با جهان پیداکرده و ارمنستان را انتخاب کردهاند. ما همین رویکرد را از مقامات ایرانی انتظار داریم. نگاه ما به ایران چه در دوران تحریم و چه قبل از آن معطوف به ایران بوده است. نمی خواهیم ایران نگاهش به ما عوض شود و به دیگران معطوف شود. جامعه ارمنی انتظارات بیشتری از ایران دارد.
وی عدم نیاز به صدور روادید را تصمیمی جدی برشمرد و گفت: این مساله هم در رفت و آمد توریست ها و هم تجار اثر مثبتی داشته است.
سفیر ارمنستان از سفر زنگنه به ارمنستان گفت و افزود: دیدار ایشان با همتای ارمنی بسیار خوب بود. ما ارتباط نزدیکی با وزارت نفت داریم.
تومانیان درباره احتمال عضویت باکو در اتحادیه اوراسیا گفت: عضویت یک کشور در این اتحادیه نیازمند موافقت تمام اعضاست. اگر مسائل دو کشور در حال اختلاف حل شود و روال به حالت عادی بازگردد چرا باکو نتواند عضو شود. ولی در حال حاضر میان دو کشور شرایط ویژه ای حاکم است. با این حال اوراسیا اعضای دیگری هم دارد که آنها نیز نظرات خاص خودشان را دارند. با این وجود من نمی دانم این مساله مطرح شده است یا نه و اینکه در دستورکار وجود دارد یا خیر.