حلول ماه مبارک رمضان
ماه رمضان ، ماهیست که در آن مسلمانان ضمن روزه گرفتن به طاعات و عبادات نزد خدا و البته به خلوص اعمال و زبان و رفتارشان می پردازند .
به طور کلی روزه در ادیان به منظور نزدیکی و یاد خداوند متعال می باشد و در هر کدام از این ادیان برای روزه گرفتن ، احکام و مقررات خاصی وجود دارد .
ماه رمضان را به مسلمان تبریک گفته
و امیدوارم طاعات و عباداتشان
مورد قبول درگاه حق واقع شود .
روزهء ارامنه
گارگین فتائی
هم اکنون درآستانه ماه مبارک رمضان هستیم و مسلمانان سراسر جهان در این ماه به منظور نزدیکی به خداوند روزه می گیرند . در اینجا اطلاعاتی در مورد روزهء ارامنه و چگونگی ، انواع و زمان آنها ارائه می گردد
به طور کلی روزهء ارامنه بر دو نوع است
1: پاس ( به ارمنی պաս و به انگلیسی pas )
پاس یا پاهک ( به ارمنی պահք و به انگلیسی pahk ) به معنای نگهداری و پرهیز است زیرا ر این نوع روزه ، شخص روزه دار از خوردن برخی از خوراکیها پرهیز می کنند و نه همهء آنها در واقع در این نوع از روزه ، روزه داران نباید غذاهای گوشتی و تهیه شده از شیر و تخم مرغ را بخورند و عمدتاً غذاهای مورد استفاده ، خوراکیهای گیاهی می باشند . لذا به نظر می رسد که بهترین ترجمه برای آن ، روزهء پرهیز باشد . این نوع روزه ، خود دارای انواعی است
الف روزهء بزرگ
مِتس پاس به ارمنی մէծ պաս به انگلیسی mets pas )بزرگ ترین روزهء ارمنیان است که فاصلهء زمانی آن از زمان جشن بارِگِندان baregendan ( معادل جشن برغندان در ایران باستان ) تا یک روز قبل از عید پاک است و حدود 48 روز ( هفت هفته ) طول می کشد . زمان دقیق آن از دوشنبهء بعد از جشن برغندان تا شنبهء بزرگ قبل از عید پاک است . از آن جائی که زمان عید پاک بین ماههای فروردین و اردیبهشت متغیر است لذا نمی توان زمان کاملاً ثابتی برای این روزه تعیین کرد ولی زمان نسبی آن را می توان بین اسفند تا فروردین دانست . این روزه از جانب حواریون مسیح وضع شده است که البته گفته می شود که ریشه در روزهء چهل روزهء مسیح دارد و فلسفهء آن بیشتر سلامت کامل روح و جسم است . به این روزه کاراسنورداکان karasnordakan به معنای چهل روزه هم گفته می شود .
ب: روزه یا پرهیز یک روزه
بنابر دستور حواریون ، این روزه در روزهای یک شنبه و آدینه باید باشد
ج: آراجاوِراتس arajaverats
به معنای روزهء پیش درآمد است . این روزه از سوی گریگور روشنگر تعیین شده و مدت آن پنج روز است .
د: شاباتاپاهک shabatapahk
شابات ، ریشه در سبت عبری داشته و به معنای روز شنبه و نیز هفته است . این روزه یک روزهء یک هفته ای منتسب به گریگور روشنگر و دو تن از قدیسین است .
ه: ناواگادیاتس navagadiats
این روزه میان پنج عید مهم کلیسای ارمنی واقع شده و زمانهای آن چهار و هشت و یک و پنج روز است .
2: ծոմ ( tsom )
این روزه به فارسی معادل صوم است که ریشه در واژهء عبری صوم به معنای روزه دارد . این روزه تا حدی شبیه روزه در اسلام است . در این نوع روزه ، روزه داران از غذای ظهر تا ناهار ظهر روز بعد لب به خوراک و آشامیدنی نمی زنند بنابراین مدت آن بیست و چهار ساعت است و روزه دار ، هر وقت از سال که بخواهد می تواند آن را بگیرد . این نوع از روزه معمولاً به منظور اتخاذ تصمیمات مهم و در پیشگاه خداوند و عهد با او گرفته می شود ویا اینکه شخص گناهکار ، به منظور جلب بخشش خداوند ، این نوع روزه را می گیرد .
البته روزه در کلیسای حواری ارمنی ، اختیاری است .
منابع
1: کلیساهای ارامنهء ایران – ادیک باغداساریان – ناشر مولف – چاپ نخست 1380
2: شوقاردزاک ( نورافشان) – اسقف اعظم فقید آرداک مانوکیان – انتشارات شورای خلیفه گری ارامنه تهران - جلد اول – چاپ 2009 ( به زبان ارمنی )