موزههای تبریز را بهتر بشناسیم
تاجهای پادشاهی را در موزهی ارامنه تبریز ببینید
.
http://www.alikonline.ir/fa/news/social/item/3002-موزههای-تبریز-را-بهتر-بشناسیم-تاجهای-پادشاهی-را-در-موزهی-ارامنه-تبریز-ببینید
.
شهر تبریز است و جان قربان جانان میکند، سرمه چشم از غبار کفش میهمان میکند. اینجا تبریز است شهر حماسهها، زیباییها و زادگاه اسطورهها که مناطق زیبا و دیدنی، موزهها و خانههای تاریخی، زیارتگاهها و کوههای سر به فلک کشیده را در دل خود جای داده است.در این گزارش نگاهی داریم به 10 موزهی نامدار تبریز که در ایام متنوع سال میزبان گردشگرانی از نقاط مختلف کشور و خارج از ایران هستند.
موزه سنجش، محل نگهداری تنهی درخت 5 میلیون ساله
موزه سنجش تبریز در خیابان امام خمینی، کوچه مقصودیه پشت ساختمان شهرداری و در بن بست سلماسی واقع شده و دارای بنایی قاجاری میباشد که در سال 1381 تاسیس شده است.
در موزه سنجش انواع ابزارآلات مربوط به سنجش مانند ساعتهای قدیمی و هنری، ترازوهای زرگری، سنگ وزنهها، وسایل مربوط به علم نجوم، ابزارهای سنجش مربوط به علم هواشناسی، قطب نماها و وسایل مربوط به سدههای گذشته در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. از دیگر جاذبههای این موزه تاریخی وجود تنه درخت 5 میلیون ساله میباشد که علاقهمندان زیادی را به خود جذب میکند.
موزه آذربایجان، دومین موزه باستان شناسی ایران
موزه آذربایجان یکی از مهم ترین موزههای ایران است که در شهر تبریز، در خیابان امام و در جوار مسجد کبود واقع شده است. این موزه به عنوان دومین موزه تاریخی ایران شناخته میشود و در سال 1341 مورد بهره برداری قرار گرفته که باداشتن 3 سالن نمایش یکی از بزرگترین موزههای کشور محسوب میشود.
آنچه در دل این موزه جای گرفته است سفالهای مربوط به اسماعیل آباد میباشد از نطر تاریخی مهم ترین آثار این موزه به شمار میآید. از دیگر آثار موجود در این موزه میتوان به مجسمه الهه زن، اجساد مرد وزن مربوط به دو هزار سال پیش و سنگ بسم الله، اثر محمد علی قوچانی اشاره کرد.
ظروف سفالی مربوط به دوره ایلخانان و قفل رمزی مربوط به سده ششم هجری، سکهها، مهرهای تاریخی ایران و مجسمهها از آثار نگهداری شده در این موزه میباشند. چیزی که به این موزه رنگ و لعاب بخشیده، بخش سنگ نگارههای تاریخی است که جدبدترین بخش موزه آذربایجان میباشد. در این بخش مجموعهای ازپیکرهای انسانی، سنگگورها، سنگهای کتیبهدار، قوچهای سنگی و مجسمههای سنگی به نمایش گذاشته شده است.
در موزه عصر آهن اجساد 4 ساله را از نزدیک ببینید
موزه عصرآهن در شمال مسجدکبود تبریز واقع شده که شامل گورستان و آثار سفالی مربوط به عصر آهن است. این موزه یکی از بینظیرترین موزههاست که مردگانی با قدمت 4 هزار سال همراه با لوازمشان را در خود جای داده است.
قدمت تاریخی این آثار به هزاره اول قبل از میلاد یعنی عصر آهن برمیگردد که شامل 38 گور به صورت جنینی کشف شده در سال 1367 میباشد.
در موزهی قاجار با یک تیر دو نشان بزنید
خانه گروسی یا موزه قاجار یکی دیگر از موزههای شهر تبریز است. این موزه در محل خانه امیر نظام گروسی و در محله ششگلان ،جنب بیمارستان کودکان پشت مدرسه شیخ عطار قرار گرفته و در سال 1385 پس از مرمت و بازسازی به طور رسمی راه اندازی شده است. مساحت این عمارت 3000 متر مربع میباشد که در 2 طبقه و بازیر بنای 1500 متر مربع ساخته شده است.
وجود 16 ستون با سرستونهای زیبا، پنجرههای مشبک ارسی با شیشههای رنگی، گچ بریها، آیینه کاریها و وجود حوضخانه وسیع از زیباییهای بینظیر این موزه تلقی میشود.
موزه قاجار از دو تالار اصلی تشکیل شده که این تالارها در برگیرنده تالارهای سکه، چینی، بافته، آبگینه، فلزات، موسیقی و خاتم، تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و فانوس میباشد.
خانه مشروطه، روایتگر رشادتهای سران مشروطه
یکی دیگر از خانههای تاریخی معروف شهر تبریز خانه مشروطه است. خانه مشروطه تبریز در یکی از محلههای قدیمی شهر تبریز به نام راسته کوچه، روبروی مسجد جامع و در غرب بازار تبریز در خیابان شهید مطهری واقع شده است.
این بنا با 1300 متر مربع در دو طبقه ساخته شده و با ایجاد نغییراتی در سال 1375 تاسیس گردیده است. از مهمترین آثاری که در این موزه نگهداری میشود میتوان به سلاح کمری ستارخان، فرش مشروطه، وسایل شخصی سران مشروطه و دیگر مدارک مرتبط با انقلاب مشروطه اشاره کرد.
در این موزه تندیسهایی از شخصیتها و مجاهدین صدر مشروطیت همچون ستارخان، باقرخان، میرزامهدی کوزه کنانی، حسن خان باغبان، علی مسیو، شهید ثقه الاسلام، جهانگیرخان صوراسرافیل، و ... به نمایش گذاشته شده است.
موزهقرآن و کتابت، نمایشگاهی از آثار اساتید
این موزه در محل مسجد صاحب الامر واقع شده است. در موزه قرآن و کتابت تبریز نسخ نفیسی از قرآن مربوط به دورههای گوناگون نگهداری میشود که یکی از آنها دست خط امام رضا(ع) میباشد که بر روی تکهای از پوست نوشته شده است. از دیگر آثار موجود در موزه قرآن و کتابت شهر تبریز، میتوان به آثار ملاعبدالباقی تبریزی استاد خط ثلث، میرزا محمد شفیع تبریزی، میرزا طاهر خوشنویس از اساتید خط نسخ و آثاری از محمدحسین تبریزی، علیرضا عباسی اشاره کرد.
از آثار برجسته موجود در این موزه میتوان لباس قسم منقوش به کل آیات قرآن، کوچک ترین قرآن خطی مطلا، جام شفابخش و کتیبه سنگی میخی را نام برد.
خانهی شهریار آذربایجان و رختخوابی که جلبِ توجه میکند
موزه استاد شهریار یکی از موزههای شهر تبریز است که در محله مقصودیه، خیابان ارتش جنوبی، کوچه مقصودیه قرار دارد. قدمت این خانه به دوره پهلوی دوم باز میگردد که در سال 1367 بعد از درگذشت استاد شهریار زیر نظر شهرداری تبریز تاسیس شده است.
آنچه در خانه استاد شهریار نگهداری میشود 500 قطعه از آثار و وسایل شخصی شامل کتاب، دست خط و انواع یادبودهاست و گذشته از این چیزی که توجه بازدیدکنندگان را بیشتر جلب میکند وجود رختخواب و بستر استراحت استاد شهریار است.
درهای این خانه بیآلایش اما سرشار از یادها و خاطرههای ماندگار است که به روی گردشگران ،مسافران داخلی و خارجی باز میباشد.
خانهای از هنرِ دست سفالگران
موزه سفال یا خانه سفال تبریز که بنایی قاجاری است در خیابان شمس تبریزی، خیابان شهید نوروزی کوچه صرافلار واقع شده است. این بنا جزو خانههای تاریخی شهر تبریز میباشد که تاریخ بنای آن به دوره قاجاریه و پهلوی بر میگردد.
این بنا شامل یک زیرزمین و یک طبقه فوقانی میباشد که با معماری زیبا و اصیل ایرانی، زیبایی شگفت انگیزی به خود گرفته است این بنای تاریخی از سال 1374 به عنوان نمایشگاه و خانه سفال تبریز در معرض بازدیدکنندگان قرار دارد.
تاجهای پادشاهی را در موزهی ارامنه ببینید
موزه ارامنه تبریز تحت نظارت خلیفهگری ارامنه آذربایجان اداره میشود. این موزه یکی از موزههای محوری تبریز است که در میدان نماز و در محل کلیسای مریم مقدس مستقر شده است. در این موزه انواع کتابهای چاپی و خطی تاریخی به زبانهای ارمنی، فارسی و عربی نگهداری میگردد.
هم چنین کتابهای مهم و تاریخی نظیر ذخیره خوارزم شاهی، حماسه نظامی، معراج النبوه و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی در این موزه مورد حفاظت قرار گرفتهاند. این موزه شامل سکهها، نگینها، کتب، دستورات، میز و صندلی مربوط به سال 1728 میلادی، مجسمهها وزیور آلات، تاجهای پادشاهی است.
موزهای برای فوتبالدوستان آذربایجان
موزه فوتبال تبریز نخستین موزه ایران و خاورمیانه و دومین موزه آسیا بعد از ژاپن است که به همت ایوب نیکنام لاله بعد از ۲۵سال تحقیق درزمینهی تاریخ فوتبال تبریز، فاز نخست از پنج فاز پیش بینی شده چهارم دیماه سال ۹۳با حضور مسئولان شهری افتتاح شد.
در این مجموعه آثار ورزش فوتبال تبریز در چهار بخش مختلف مجسمه، اسناد، تصاویر و لوازم ورزش فوتبال در معرض نمایش قرارگرفته که در بخش مجسمه تنها تندیس زندهیاد حسین صدقیانی تبریزی ملقب به پدر فوتبال ایران نصب شده و در بخش اسناد نیز قسمتی از اسناد تاریخ فوتبال تبریز از سال یک هزار و 300 تاکنون در معرض نمایش قرار داده شده است