هشدار مونیز به ترامپ؛ خروج از برجام موجب انزوای جهانی آمریکا می شود
.
.
ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در دوره باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین این کشور که در مذاکرات منجر به توافق هسته ای ایران نیز حضور داشته است، روز گذشته گفت که عقب نشینی دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی از این توافق، موجب انزوای واشنگتن خواهد شد.
به گزارش ایرنا، توبین هارشاو از شبکه خبری بلومبرگ از مونیز پرسید: آیا اوضاع در دومین سالگرد توافق هسته ای ایران، به نظر شما به عنوان یکی از حامیان سرسخت این توافق، مطابق میل و امیدواری شما پیش رفته است؟
مونیز گفت: بله، از نظر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی به انتشار اطلاعاتی ادامه می دهد که نشانگر پایبندی کامل ایران است، این همان جایی است که من امیدوار بودم به آن برسیم و اکنون در آن نقطه قرار داریم.
وی افزود: اما از نظر مقدار زیادی از بحث های سیاسی، به اهداف خود دست نیافته ایم، به ویژه با توجه به احتمال عقب نشینی ترامپ از توافق هسته ای که تصمیم بسیار بد و نادرستی خواهد بود و بر خلاف توقع، موجب انزوای ایالات متحده خواهد شد. زیرا تا هنگامی که ایران به این توافق پایبند باشد، کشورهای اروپایی و دیگران به تعامل با ایران ادامه خواهند داد و در عوض توجیهی برای شانه خالی کردن تهران از اجرای یک یا چند ماده این توافق در اختیار آن قرار خواهد داد.
به گزارش ایرنا، ایران و کشورهای موسوم به 5+1 شامل ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه به همراه آلمان در سال 2015 به توافق هسته ای (برجام) در باره موضوع برنامه هسته ای ایران، دست یافتند.
در حالی که بنا بر تائید آژانس بین المللی انرژی هسته ای و دولت آمریکا، تهران کاملا به تعهداتی که در این توافق پذیرفته، پایبندی نشان داده، اما ترامپ از هنگام مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری 2016 و پس از پیروزی در آن و به قدرت رسیدن، بارها آن را بدترین توافق خوانده و به پاره کردن برجام و خروج واشنگتن از آن، تهدید کرده است.
مونیز دانشمند هسته ای با تجربه و پیشینه طولانی در انستیتوی فناوری ماساچوست (ام آی تی)، در دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا، وزیر انرژی بوده و اکنون مدیرعامل «ان تی آی» (انستیتوی ملی تکنولوژی) آمریکاست.
بلومبرگ در بخش دیگری از این مصاحبه از مونیز پرسید: اینجا تناقضی وجود دارد، با وجود اینکه آمریکا می گوید که قصد کند کردن روند گسترش تسلیحات هسته ای را در جهان دارد، اما وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) یک طرح یک تریلیون دلاری برای نوسازی زرادخانه هسته ای این کشور را شروع کرده است که طرح اولیه آن در دوره اوباما ارائه شد که به علت تلاش هایش برای خلع سلاح هسته ای جهان، برنده جایزه صلح نوبل شد. به عنوان عضو سابق دولت اوباما چگونه می توانید ضرورت این مدرن سازی زرادخانه سلاح های هسته ای آمریکا را توضیح دهید؟
مونیز گفت: اینها دو مسئله جداگانه هستند و به نظر من نمی توان آن را برنامه نوسازی نامید. زیرا به برخی اذهان خطور می کند که تسلیحات کاملا تازه ای به زرادخانه هسته ای آمریکا افزوده می شود. اما این برنامه وزارت دفاع تنها شامل ارتقاء تاسیسات و اجرای برنامه افزایش طول عمر تسلیحات هسته ای بدون الزام به اجرای آزمایش های هسته ای استد. از نظر ارتش این برنامه به معنی ساختن بمب های هسته ای تازه نیست، بلکه اجرای بهبود سامانه های حمل و شلیک سلاح های هسته ای است.
مونیز مدعی شد: ما کاملا از تلاش ها و همکاری ها به سوی دیدگاه جهان بدون تسلیحات هسته ای حمایت و آن را تائید می کنیم و قصد ادامه کاهش ارزش این تسلیحات را در جایگاه امنیت ملی خود داریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: تهدید ویژه ای از ناحیه تروریست ها و بمب های کثیف وجود دارد که یکی از نقاط تمرکز انستیتوی ملی فناوری (ان تی آی) است، زیرا تنها مسئله تولید نیرو و تسلیحات هسته ای مطرح نیست و کاربرد گسترده رادیوایزوتوپ ها در بخش داروسازی، فعالیت های صنعتی و بخش نفت و گاز وجود دارد که در صورت افتادن رادیوایزوتوپ ها به دست افراد نادرست، ممکن است بسیار خطرناک باشد.
خبرنگار بلومبرگ در بخش دیگری از این مصاحبه از مونیز پرسید: در میان کارشناسان اتفاق نظر وجود داردکه ظاهرا ما در جهانی زندگی می کنیم که کیم جونگ اون دارای تسلیحات هسته ای است.
مونیز در پاسخ گفت: اگر به دهه 1990 بازگردیم، تصور نمی کنم که ما با اوضاع و شرایط کره شمالی به اندازه کافی به صورت گسترده برخورد کرده باشیم. من تصور نمی کنم که بتوانیم امنیت و ثبات داشته باشیم، مگر اینکه به صورت جدی به نگرانی های امنیتی مشروع کره شمالی و جنوبی، چین و ژاپن، توجه کنیم. به طور کلی ما باید بحث را ورای تسلیحات هسته ای، به مسئله امنیت کامل این چهار کشور همسایه گسترش دهیم، تا اینکه احساس ثبات و اعتماد کامل میان همه طرف های منطقه ای ایجاد شود، زیرا پیشرفت در باره خلع سلاح هسته ای بسیار دشوار خواهد بود.
مونیز همچنین به طرح تاسیس یک بانک اورانیوم با غنای پائین (ال ایی یو) برای اجرای صلح آمیز برنامه های مسالمت آمیز تولید انرژی کشورهای جهان، اشاره کرد