رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان تلاش برای اعمال فشار بر ارمنستان
.
.
رزمایش مشترک نیروهای هوایی ترکیه و جمهوری آذربایجان در نیمه دوم ماه سپتامبر برگزار خواهد شد.
به اعتقاد کارشناسان اگرچه این دو کشور دشمن واحدی دارند، اما دلایل دیگری نیز برای برگزاری این رزمایش وجود دارد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی دیدبان ارمنستان، یرواند بوزویان کارشناس سیاسی ارمنی در گفتگو با خبرگزاری "اسپوتنیک آرمنیا"هدف از رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان اعمال فشار بر ارمنستان عنوان کرد.
رزمایش"TurAz Qartalı-2017"با مشارکت نیروهای هوایی جمهوری آذربایجان و ترکیه از 18 الی 30 سپتامبر برگزار خواهد شد. در این رزمایش 30 یگان هوایی نیروهای مسلح ترکیه و جمهوری آذربایجان از جمله جنگنده های "میگ 29"، "اف 16"، "سوخو 25"و همچنین بالگردهای"MI 35"و"MI 17"حضور خواهند داشت.
به اعتقاد این کارشناس ارمنی هدف از مشارکت جمهوری آذربایجان در این رزمایش مقابله با ارمنستان است.
بوزویان افزود: "حتی اگر هیچ کدام از برنامه های این رزمایش بر علیه ارمنستان نیز نباشد، در هر حال بخش عمده ای از اقدامات جمهوری آذربایجان در راستای سیاست های خصومت آمیز این کشور با ارامنه می باشد."
این کارشناس ارمنی معتقد است این رزمایش تلاشی آشکار از سوی ترکیه برای اعمال فشار روانی بر ارمنستان محسوب می شود. علاوه بر این رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان را می توان در چارچوب تاثیرگذاری بر روند مذاکرات صلح قره باغ نیز بررسی کرد.
بوزویان افزود برگزاری چنین رزمایش هایی به یک روش سنتی در سیاست های آنکارا تبدیل شده اند.
میهران هاکوپیان نماینده مجلس ملی ارمنستان نیز چنین دیدگاهی دارد. به اعتقاد هاکوپیان هدف از رزمایش همکاری متقابل در هنگام عملیات نظامی است.
وی با اشاره به این که ارمنستان و قره باغ دشمن مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان در منطقه بشمار می آیند تاکید کرد، ارمنستان باید به دقت این رزمایش را تحت نظر گرفته و ضمن ارزیابی آن سناریوی خود را برای خنثی سازی آن طراحی کند.
این نماینده مجلس ملی ارمنستان معتقد است که در صورت آغاز عملیات نظامی از سوی جمهوری آذربایجان بی تردید ترکیه جرات حمله به ارمنستان را به عنوان یکی از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی که پایگاه نیروهای روسیه در آن مستقر است، نخواهد داشت. با این وجود آنکارا به کمک های نظامی پنهان خود به باکو ادامه خواهد داد.
هاکوپیان اظهار کرد: "کمک های نظامی ترکیه به جمهوری آذربایجان هم در زمینه مستشاری و هم لجستیکی می باشد. همچنین ترکیه می تواند عناصر گروه های تروریستی را که در خاک این کشور پناه گرفته اند برای کمک به جمهوری آذربایجان اعزام کند."
آلکساندر کیریلوف کارشناس ارشد انستیتو روابط بین الملل و اقتصاد جهانی آکادمی علوم روسیه ضمن تائید این موضوع که جهت گیری رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان بر علیه ارمنستان است، اهداف این رزمایش را محدود به این موضوع نمی داند.
وی تاکید کرد: "تصور نمی کنم که تنها هدف ازبرگزاری این رزمایش ارمنستان می تواند باشد. وضعیت کنونی در منطقه و جهان به گونه ای است که ترکیه و جمهوری آذربایجان خود را در امنیت کامل نمی بینند."
به اعتقاد این کارشناس روس عضویت ترکیه در ناتو به تنهایی امنیت این کشور را تضمین نمی کند و واکنش اردوغان به کودتای نافرجام اخیر بسیار عصبی بود. وضعیت در جمهوری آذربایجان نیز به همین گونه است و در موضوع حقوق بشر در غرب موج اعتراضی علیه باکو به راه افتاده است.
کیریلوف افزود: "این موج اعتراضی در حال حاضر علیه الهام علی اف، نزدیکان او و مقامات بلندپایه این کشور است و می تواند منتهی به مداخله در امور داخلی این کشور شود. در نتیجه این رزمایش علاوه بر ارمنستان، تحولات داخلی این کشور را نیز مدنظر دارد."
به اعتقاد این کارشناس روس اگرچه رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان می تواند موجبات نگرانی ارمنستان را فراهم آورد اما همکاری میان ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان تهدیدی بزرگتر برای ارمنستان بشمار می آید