پیشنهاد غیرمنتظره به ترکیه و واکنش ارمنستان به آن
.
http://alikonline.ir/fa/news/political/item/3963-پیشنهاد-غیرمنتظره-به-ترکیه-و-واکنش-ارمنستان-به-آن
.
وزیر اقتصاد ترکیه از ارائه پیشنهاد عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیایی به این کشور خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی دیدبان ارمنستان، نیهت زیبکچی وزیر اقتصاد ترکیه در مراسم افتتاح نمایشگاه بین المللی در شهر ازمیر اظهار داشت: "ترکیه پیشنهادی را در رابطه با انعقاد توافقنامه همکاری گمرکی با اتحادیه اقتصادی اوراسیایی دریافت کرده است اما این توافقنامه نباید تضادی با توافقنامه مشابه ای که ترکیه با اتحادیه اروپا دارد، داشته باشد."
وزارت امور خارجه ارمنستان در واکنش به این خبر تاکید کرده است برای امضای هر گونه توافقنامه با اتحادیه اقتصادی اوراسیایی موافقت کلیه کشورهای عضو اتحادیه ضروری است.
شاوارش کوچاریان معاون وزیر امور خارجه ارمنستان نیز در این رابطه اظهار داشت: "نخست باید در نظر داشت که پیوستن به منطقه گمرکی اتحادیه اقتصادی اوراسیایی در توافقنامه این اتحادیه پیش بینی نشده است. علاوه بر این اظهارات مقامات ترکیه درمورد پیوستن این کشور به منطقه گمرکی اتحادیه اقتصادی اوراسیایی در حالی که ترکیه مرز خود با ارمنستان را که در واقع تنها مرز زمینی موجود میان این اتحادیه و ترکیه می باشد، بسته است، مضحک به نظر می رسد."
وزیر اقتصاد ترکیه به دریافت پیشنهاد اشاره کرده است، اما این که ترکیه تا چه حد این پیشنهاد را جدی تلقی می کند، جای سئوال دارد. شاید بتوان این موضوع را در چارچوب روابط میان روسیه و ترکیه و استفاده از آن به عنوان ابزاری تجاری در جهت وسوسه طرف مقابل ارزیابی کرد.
با این وجود اگر ترکیه مایل به امضای توافقنامه و پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیایی باشد نیاز به موافقت ارمنستان خواهد داشت. چنین بنظر می رسد که ارمنستان در قبال موافقت خود با این موضوع پیش شرط هایی و از جمله گشایش مرزهای دو کشور را مطرح خواهد کرد.
طرف ارمنی ابراز تمایل ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیایی را با توجه به بسته بودن مرز های دو کشور به عنوان تنها مرز زمینی میان این اتحادیه و ترکیه، مضحک توصیف کرده است. با این وجود اگر ترکیه با امضای این توافقنامه اقدام به گشایش مرزهای خود با اتحادیه اقتصادی اوراسیایی کند، این موضوع دیگر مضحک نخواهد بود.
از طرف دیگر در صورت امضای توافقنامه با اتحادیه اقتصادی اوراسیایی مرز میان ترکیه و ارمنستان به صورت خودکار گشوده خواهد شد. در این حالت ترکیه که در حمایت از جمهوری آذربایجان مرزهای خود را ارمنستان را بسته است، توجیه مناسبی برای گشایش مجدد آن خواهد داشت.
بی تردید ترکیه نیز پیش شرط های خود را مطرح کرده و سعی در حل برخی از مشکلات خود با روسیه و از جمله موضوع قره باغ خواهد داشت.
موضع اعضای دیگر اتحادیه اقتصادی اوراسیایی چگونه خواهد بود و آیا آن ها با پیوستن ترکیه به این اتحادیه موافقت خواهند کرد؟ روسیه نیز به نوبه خود درخواست هایی را از ترکیه مطرح خواهد کرد. آیا این درخواست ها ارتباطی با ارمنستان خواهند داشت؟
بدین ترتیب فرصت جدیدی برای رهبران سیاسی ارمنستان ایجاد خواهد شد. فرصتی که در کنار ریسک های فراوان آن، امکان مانور سیاسی را برای ارمنستان فراهم خواهد ساخت