آذربایجان یا آزربایجان؟
جمع آوری و مقدمه از گارگین فتائی
در نگاه اول ممکن است نگارش این واژه تنها با تفاوت در حرف « ز» چنان مهم به نظر نرسد اما باید گفت تنها همین یک حرف و تغییر آن باری از اغراض گوناگون سیاسی و ملی را در ورای خود دارد.
از یک طرف به طور تاریخی این واژه با « ذ» نوشته شده و همواره در مورد استانهای شمال غربی ایران ، ما از کلمه آذربایجان استفاده کرده ایم .
از سوی دیگر به خصوص پس از استقلال جمهوری آذربایجان به بعد در بین عده ای مرسوم است که به جای آذربایجان از آزربایجان استفاده کنند .
این نوع نگارش که عمدتاً در میان ناسیونابیست های افراطی رایج است شکل درست این کلمه تلقی شده و حتی نگارش این واژه با « ذ» را توهین یه ملت آذری و نگارندگان آن را بی سواد تلقی می کنند و از سوی دیگر با ریشه سازی که به عمل آورده اند خود می گویند که آز یک قوم ترکی بوده که از همان ابتدا در آن مناطق ساکن بوده اند.
از سوی یدگر برای کلمه آذربایجان هم دلائل مختلفی آورده می شود و گفته می شود که ریشه در آذرآبادگان که کلمه ای پارسی و یا آتروپات که سرداری ایرانی است دارد و همچنین احمد کسروی که خود محقق بزرگ آذری است بر فارسی بودن این کلمه اکید دارد
به طور کلی در خود آذریها هم در اینکه آذربایجان درست است یا ارزبایجان اختلاف وجود دارد همچنان که در میان محققین.
همان گونه که گفتم استفاده از کلمه ازربایجان را افراطیها و آن طرف مرزیها برای اثبات غیر ایرانی بودن ساکنین فعلی در استانهای شمال غربی ایران مورد استفاده قرار می دهند