روز جهانی غذا
world food day
جمع آوری از گارگین فتائی
تاریخ
۱۶اکتبر
روز جهانی غذا سالروزی مقارن شانزدهم اکتبر است که به افتخار تاسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵نامگذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته میشود. این روز توسط بسیاری از سازمان مرتبط با امنیت غذایی، از جمله برنامه جهانی غذا و صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی نیز جشن گرفته میشود.
شعار روز جهانی غذا در سال ۲۰۱۴کشاورزی خانوادگی است: "تغذیه جهانی، مراقبت از زمین".
اولین بار سازمان ملل در سال 1945 پیشنهاد کرد 16 اکتبر هر سال مطابق با 24 مهر ماه بعنوان روز جهانی غذا بمنظور توجه دادن جهانیان به مسئله مهم غذا انتخاب شود. ولی تصویب این روز بعنوان روز جهانی غذا در نوامبر 1972 در بیستمین کنفرانس کشور ها که با شرکت اعضای سازمان خوارو بار و کشاورزی FAO تشکیل شده بود توسط دکتر پال رومانی وزیر بهداشت مجارستان که ریاست این کنفرانس را بعهده داشت اعلام شد . از آن به بعد هر سال 150 کشور جهان این روزرا برای توجه دادن جهانیان به سایه سیاه فقر و گرسنگی که عده ای را از داشتن حد اقلی از غذا که بتواند سلامت آنها را تضمین کند محروم میکند معطوف داشتند .
از آن سال تا کنون هر سال عنوانی برای ا ین روز توسط فائو انتخاب میشود تا در بین کشور ها در زمینه های مرتبط مانند سوتغذیه ، گرسنگی و پیدا کردن راه حل ها در سطح جهان و منطقه بحث و تبادل نظر صورت گیرد و اقدامات موثری برای کاهش تعدادگرسنگان صورت گیرد ولی با وجود این تلاش ها تخمین زده میشود
روز جهانی غذا اهداف زیر را دنبال میکند
· تشویق و تحریک ملتها ، سران دولت ها، مراکز بین المللی و نهاد های غیر دولتی به افزایش تولید محصولات کشاوورزی برای پایان دادن به گرسنگی
· تشویق به برقراری ارتباط کشورهای در حال توسعه برای همکاریهای اقتصادی و کشاورزی و حمایت های متقابل فنی برای افزایش محصول
· تشویق روستائیان و خصوصا زنان به مشارکت در تصمیم گیریهایی که شرایط زندگیشان را بهبود میبخشد
· افزایش اگاهی عمومی ملل و توجه دادن انها به مسئله گرسنگی در جهان
· تشویق انتقال تکنولوژی به جهان در حال توسعه
· بجوش اوردن همت و مسولیت بین المللی و ملی برای جنگ علیه گرسنگی ،سوتغذیه وفقر و جلب توجه به تولید و توسعه کشاورزی پایدار
۲۵مهر ماه سالروز جهانی غذا، روز همدردی با انسان هایی که از ابتدایی ترین حق خود محروم هستند، روز تداوم شکرگزاری از نعمت های سرشار الهی و همدردی با گرسنگان جهان را گرامی می داریم.
در حال حاضر بالغ بر ۸۰۰میلیون مرد، زن و كودك در دنیا هر شب گرسنه سر بر بالین دارند. گرسنگی نه تنها باعث كوتاهی عمر می گردد بلكه خسارات جبران ناپذیری به صلح، آرامش و رفاه ملت ها وارد می سازد. این پدیده نیاز به عملیات عاجلی دارد كه تنها تهیه غذا نبوده، بلكه ریشه یابی علل گسترش جهانی گرسنگی، پایداری و تداوم آن است. آگاهی مردم درباره مسائل گرسنگی، كمبود و عدم امنیت غذایی به عنوان اولین قدم ماندگار در خلق دنیایی بدون گرسنگی می باشد. جشن روز جهانی غذا با هدف افزایش آگاهی عموم و تفهیم دنیای گرسنگی، سوء تغذیه و فقر در ۱۵۰كشور در سراسر دنیا برگزار می شود.
غذای سالم و حلال، هدیه ای بهشتی است که خداوند برای بندگان خداجوی خود فرستاده است. مؤمنان راستین، آن را وسیله ای برای شکر گزاری و عبودیت بیشتر می دانند. هر لقمه از آن میخورند، به یاد محرومان و گرسنگان نیز هستند.
امروز روز جهانی غذاست و سمینارها و کنفرانس های مختلف برای رسیدگی به گرسنگان پنج قاره از جهان برپا می شود؛ اما هنوز چشمان بی رمق گرسنگان این کره خاکی، به دستان زراندوز و بدن های فربه برگزار کنندگان این اجلاس دوخته شده است. ناله های بیدادگر فقر، همچنان بلند است و فقط شعارهای زیباست که به یاری آن ها می شتابد. هزاران تن گندم به دریاها ریخته میشود؛ اما به ناله گرسنه آفریقایی با قرص خشکیده ای از نان پاسخ داده نمی شود. جهان در روز جهانی تغذیه، توهمی از حقوق بشر را به تماشا نشسته است.
روز جهانی غذا، روز همدردی با گرسنگانی است که از ابتدایی ترین حق زندگی محروم اند و در این محرومیت، دستان بی توانشان از دامان زندگی کوتاه می شود. قدر غذا، این نعمت آغازین خلقت را بدانیم و با مصرف درست و عدم اسراف، با گرسنگان جهان همدردی کنیم. هنگام دور ریختن غذا به این بیندیشیم که این غذا می تواند گرسنه ای را برای یک روز هم که شده از گرسنگی و مرگ نجات دهد. از مصرف بی رویه غذا بپرهیزیم.
جهان در ضرب آهنگ گام های هولناک و ویرانگر فقر و گرسنگی فرو رفته و آشوبی از حسرت یک تکه نان و مقداری آب به پا شده است. دور نمای دل انگیز و زیبای شهرهای بزرگ و آسمان خراش های غول آسا، منظره ای از پیشرفت انسان مدرن را به تصویر می کشد؛ اما در پای این آپارتمانهای سر به فلک کشیده، برخی از گرسنگی، توان فرار از چنگ مرگ را ندارند. روز جهانی غذا تلنگری برای بیداری وجدان های به خواب رفته و شکم های برآمده است که به خود آیند و صدها هزار هم نوع را از چنگال این هیولای هولناک نجات بخشند.
شار روز جهانی غذا در سال 2014 اعلام شد
نماينده فائو در ايران اعلام کرد:
تأمين غذاي جهان و مراقبت از زمين شعار روز جهاني غذا در سال 2014
نماينده سازمان خارو بار و کشاورزي ملل متحد (فائو) گفت: کشاورزي خانوادگي شامل تمام فعاليت هاي کشاورزي خانواده بنيان است و با حوزه هاي متعددي از توسعه روستايي مرتبط مي باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، سرج ناکوزي، نماينده سازمان خوارو بار و کشاورزي ملل متحد (فائو)، به مناسبت روز جهاني غذا با بيان اين مطلب اظهار داشت: با توجه به اهميت کشاورزي خانوادگي در ايجاد امنيت غذايي و تغذيه، مديريت منابع طبيعي و اقتصاد محلي شايد در اين برهه از زمان پرداختن به مقوله نقش خانواده هاي کشاورز در زنجيره ارزشي توليدات کشاورزي و پيش بيني و تبيين سياست ها و برنامه هاي مشخص و استراتژي هاي مؤثر از اهميت دوچنداني برخوردار باشد.
وي افزود: ما ديگر نمي توانيم به مدل نهاده محور با هدف افزايش توليد محصولات غذايي تکيه کنيم ما نيازمند تغيير جهت به سمت سيستم هاي سالم تر و پايدارتر غذايي هستيم.
اين عضو سازمان ملل تأکيد کرد: ما نيازمند بهره گيري از نهاده هاي کمتر در کشاورزي و به ويژه آب و مواد شيميايي هستيم به گونه اي که کشاورزي، جنگل داري و شيلات را در مسير بلند مدت پايدار و بهره ور قرار داريم.
وي تصريح کرد: چنانچه در پي پيروزي در جنگ عليه گرسنگي هستيم بايد يک تغيير در رويکرد را به صورت کاملاً حياتي انجام داده و همچنين تا حد زيادي از مشارکت اجتماعي و نقش ارزشمند خانوده هاي کشاورزان نيز حمايت کنيم.
وي خطاب به شرکت کنندگان در اجلاس روز جهاني غذا در وزارت کشاورزي گفت: گمانه زني هاي اخير در خصوص مقوله گرسنگي نشان مي دهد که نزديک به 800 ميليون نفر در جهان از گرسنگي شديد رنج مي برند و بيش از نيمي از جمعيت جهان با شکل هاي مختلف سوء تغذيه، از جمله تغديه ناکافي، کمبود ريز مغذي ها و چاقي دست و پنجه نرم مي کند.
وي ادامه داد: بر همين اساس نياز مبرمي در افزايش توليد محصولات کشاورزي افزون بر 60 درصد جمعيت پاسخگويي به جمعيت جهان که در سال 2050 به بيش از 9 ميليارد نفر مي رسد وجود دارد.
اين مقام مسوول در سازمان ملل با اشاره به اينکه سرانه دسترسي به غذا بالغ بر 40 درصد در چهار دهه اخير افزايش پيدا کرده است، گفت: فائو افتخار دارد که در اين موفقيت نقش چشمگيري را ايفا کرده و با اين وجود ما همچنان به افزايش توليد محصولات غذايي؛ به ويژه در کشورهاي فقير و در حال توسعه نيازمند هستيم.
نتايج پژوهشهايي که سازمان ملل انجام داده است نشان ميدهد20 درصد جمعيت جهان در فقر مطلق زندگي ميکنند. به گزارش يورونيوز، با وجود تلاشهايي که در چارچوب اهداف هزاره براي ريشه کني فقر در جهان انجام گرفته است هنوز بيست درصد از جمعيت جهان در فقر مطلق زندگي ميکنند. سازمان ملل با اجراي اهداف هزاره که براي سال دو هزار و پانزده تعيين شده بود اميدوار بود از ميزان فقر به طور قابل توجهي بکاهد. با توجه به موفقيت آميز نبودن اين اهداف،اتحاديه اروپا اکنون به فکر آن افتاده است که اهداف ديگري براي دهه آينده به منظور کاستن فقر در جهان تدوين کند و به اجرا گذارد. اين برنامه قرار است هفته آينده در سطح وزيران اتحاديه اروپا به بحث گذاشته شود.معاون دبيرکل سازمان ملل ونمايندگان سازمانهاي غير دولتي نيز در اين نشست شرکت خواهند کرد.
منابع
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%B2_%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D8%BA%D8%B0%D8%A7
http://vista.ir/article/236848/%D8%B1%D9%88%D8%B2-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%BA%D8%B0%D8%A7
http://khc.kums.ac.ir/fa/home/monasebathaibehdashti/nutrionday
http://mardomsalari.com/template1/News.aspx?NID=165704