افزایش استفاده از شیشه همزمان با تغییر سریع شیوه زندگی در ایران
•کارشناسان می گویند مصرف کنندگان شیشه عمدتا طبقه متوسط، جوان و شهرنشین هستند و تعداد زیادی از زنان هم در بین آنها وجود دارند.
•شیشه حدود یک دهه پیش وارد ایران شد و نسل جوان به آن رو آوردند چرا که فکر می کردند تریاک برای افراد فقیر و پیر است.
خبرگزاری "رویترز"، با انتشار گزارشی به رواج ماده مخدر شیشه در ایران پرداخته است. در این گزارش آمده است تصاویر منتشر شده در رسانهها و وبلاگهای ایرانی در ماههای اخیر، حکایت از گسترش سریع اعتیاد به مواد مخدر "متامفتامین"یا شیشه دارد؛ به گونهای که در کمتر از یک دهه میزان مصرف شیشه رشد خیره کنندهای داشته و بنا بر آمار رسمی، اکنون حدود ۳۴۵هزار نفر از مردم ایران به این مخدر اعتیاد دارند.
همچنین کشف و ضبط شیشه بین سالهای ۲۰۰۸تا ۲۰۱۲به میزان ۱۲۸درصد افزایش داشته و بنابر آمار جمع آوری شده توسط دفتر مواد مخدر و جنایت سازمان ملل، ایران رتبه نخست را در بین کشورهای منطقه به خود اختصاص داده و دولت ایران فقط در سال گذشته به میزان ۳/۶تن شیشه کشف و ضبط کرده است.
یک مقام ارشد مرکز مبارزه با مواد مخدر ایران سال گذشته گفته بود در تهران در کمتر از ۵دقیقه می توان ماده مخدر شیشه پیدا کرد.
کارشناسان می گویند مصرف کنندگان شیشه عمدتا طبقه متوسط، جوان و شهرنشین هستند و تعداد زیادی از زنان هم در بین آنها وجود دارند. یکی از دلایل گسترش سریع شیشه در کشور، فقدان اطلاعات در مورد آن است که باعث شده استفاده کنندههای تفننی تصور کنند این ماده اعتیادآور نیست.
بنابر گزارش رسانههای ایران، دانشجویان برای بیدار ماندن و درس خواندن از شیشه استفاده می کنند و در آرایشگاههای زنانه هم شیشه، برای کاهش وزن فروخته می شود.
آذرخش مُکری، روان درمانگر و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید "برای ما خیلی سخت است که مردم را متقاعد کنیم شیشه یک ماده مخدر است."
"رویترز"در پایان نتیجه می گیرد تریاک از دیرباز در ایران استفاده می شده و به دلیل داشتن مرز مشترک با افغانستان به عنوان بزرگترین تولید کننده خشخاش، کنترل آن به طور کامل امکان پذیر نبوده است ولی شیشه حدود یک دهه پیش وارد ایران شد و نسل جوان به آن روی آوردند، چراکه فکر می کردند تریاک برای افراد فقیر و پیر است.
این رویکرد، نشان دهنده تغییر در استفاده مواد مخدر سنتی به صنعتی است.
کارشناسان معتقدند افزایش استفاده از شیشه تا حدی به خاطر توسعه شهرنشینی و پیشرفت و پیچیدگی شیوه زندگی مدرن است و اکنون مصرف آن به حدی بالا رفته که بنابر گفته یک مقام ارشد مرکز مبارزه با مواد مخدر، پس از تصادفات رانندگی دومین دلیل اصلی مرگ و میر اعلام شده است.
البته ایران در مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر قوانین سرسختانهای دارد و بسیاری از آنها را اعدام می کند.
ایران همچنین موفقیت هایی در ترک اعتیاد و بازپروری داشته است اما با این وجود در درمان اعتیاد به شیشه، راه زیادی در پیش روی دارد.