«دیواری دیگر فرو می ریزد»: استقبال جهان از آشتی جویی آمریکا و کوبا
•تصمیم تاریخی آمریکا و کوبا برای از سر گیری روابط دیپلماتیک با استقبال جهان روبرو شده است.
•برای برداشتن تمام تحریمهای اقتصادی تائید کنگره لازم است اما هر دو مجلس در اختیار جمهوری خواهانند.
•جمهوری خواهان مخالفت خود را با این تصمیم اعلام کرده اند.
•بسیاری از رهبران جهان از این آشتی جویی استقبال کرده اند.
«امروز دیواری دیگر فرو می ریزد. این پیروزی گفتگو بر تقابل است» - این پیغام روشن فردریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا، است.
منظور او گام بلندی است که دیروز با بیانیه مشترک و هم زمان باراک اوباما و رائول کاسترو، روسای جمهور آمریکا و کوبا اعلام شد.
پس از ۱۸ماه مذاکرات محرمانه که واسطههای مختلفی از کانادا تا پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان، در آن حضور داشتند، آمریکا و کوبا روابط دیپلماتیک را از سر می گیرند.
اولین نشانه این آشتی جویی آزادی بود: آلن گروس، پیمانکار دولت آمریکا که پنج سال در کوبا زندانی بود، آزاد شد تا بتواند عید یهودی هاناکا را در آزادی جشن بگیرد. بعلاوه ۵۳زندانی سیاسی نیز در کوبا آزاد می شوند. از سوی دیگر سه مامور اطلاعاتی کوبا که سالها بود در آمریکا زندانی بودند نیز آزاد شدند و نزد خانوادههایشان بازگشتند.
آن چه چند سال پیش غیرممکن به نظر می رسید اکنون به واقعیت بدل می شود: آمریکا و کوبا در کشورهای هم سفارت باز می کنند. کاخ سفید حتی گفته رفتن اوباما به هاوانا غیرممکن نیست.
اگر دست دولت باز بود بلافاصله همه تحریم هایی که سالها است اقتصاد کوبا را زیر فشار گذاشته برداشته می شد. اما این کار در دست کنگرهای است که از ماه آینده در کنترل جمهوری خواهانی خواهد بود که مخالف شدید این سیاست اوباما هستند.
سناتور مارکو روبیو، جمهوری خواه کوبایی تباری که قرار است در کمیته روابط خارجی سنا مسئول روابط با نیم کره غربی شود، گفته تمام تلاش خودش را می کند تا آشتی بین واشنگتن و هاوانا را از میان ببرد.
اما بر خلاف روبیو، جهان از این خبر استقبال کرده است.
از سخنگوی وزارت خارجه چین تا دبیر کل سازمان ملل.
از وزیر خارجه اسپانیا تا این مدیر فروشگاه سیگار برگهای داویدوف.
رهبران آمریکای لاتین نیز همگی این اقدام را ستودند. حتی آن هایی که معمولا ضدآمریکایی هستند به تحسین اوباما نشستند. کریستینا فرناندز، رئیس جمهور آرژانتین، گفت اقدام اوباما «هوشمندانه» بوده و نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، گفت همتای آمریکاییاش «شجاعانه» عمل کرده.
مهمترین شانس پیروزی این سیاست را اما باید در جای دیگری جست.
این خود مردم کوبا هستند که با خوشحالی به خیابان آمدند و پایین آمدن دیواری که نیم قرن است دور اقتصادشان کشیده شده جشن گرفتند.
در میان ۲میلیون کوبایی مقیم آمریکا سالخوردگانی که سالها است مخالف کاستروها بوده اند از این تصمیم دل خوشی ندارند. از جمله شهردار میامی که می گوید دولت کوبا تروریست است.
اما حتی در میامی نیز جوانانی که اخیرا از کوبا آمده اند و یا در آمریکا متولد شدند خواهان روابط بهتر و عادی تر بین دو کشور هستند – آیندهای که شاید ایستادگی در مقابل آن غیرممکن باشد.
•طی سه سال گذشته مسقط در عمان و ژنو در سوئیس به عنوان محل ملاقات و مذاکرات طرفهای آمریکایی و ایرانی بود و اوتاوا و تورنتو در کانادا و واتیکان میزبانی دیدارهای کوبا را برعهده داشتند.
•دو کشور کوبا و آمریکا برای تسهیل تجارت و بازگشایی سفارتخانههای خود پس از ۵۰سال خبر از آغاز دور جدیدی در روابط خود می دهند.
•اعلامیه روز گذشته دو کشور آمریکا و کوبا برای عادیسازی روابط خود پس از بیش از ۵۰سال خصومت به این معناست که احتمالا یکی از فصلهای پایانی جنگ سرد در حال بسته شدن است.
ژوئن سال گذشته، بن رودس، معاون امنیت ملی و ریکاردو زونیگا، مشاور امور آمریکای لاتین در دولت اوباما به کانادا سفر کردند تا نخستین دور نشستهای نُهگانه با همتایان کوبایی خود را برگزار کنند.
این مذاکرات با تماس تلفنی اوباما با رائول کاسترو، رهبر کوبا و حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران به اوج خود رسید و آزادی روز گذشته "آلن گراس"، شهروند آمریکایی متهم به جاسوسی در کوبا، همزمان با تصمیم دو کشور برای تسهیل تجارت و بازگشایی سفارتخانههای خود پس از ۵۰سال خبر از آغاز دور جدیدی در روابط دو کشور می دهد.