دوستان ایرانی ارمنستان
أمل علمالدین و پیام اخوان نسلکشی ارامنه را مطرح میکنند
وکیلان حقوق بشر، أمل علمالدین و پیام اخوان عضو تیمی هستند که از روز ۲۸ژانویه/ مقابل دادگاه حقوق بشر اروپا در استراسبورگ، فرانسه حاضر شدهاند تا این دادگاه را مجاب کنند که صد سال پیش، کشتار یک و نیم میلیون نفر ارمنی در ترکیه «نسلکشی» بوده است.
یک تیم حقوقی به دنبال به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه
علمالدین، وکیل دولت ارمنستان در دادگاه تجدید نظر سیاست مدار سوسیالیست و ناسیونالیست افراطی ترک، دوئو پرینچک (Dogu Perincek) است که در سال ۲۰۰۷در سوئیس برای «انکار نسلکشی» ارامنه محکوم شد.
پرینچک دوئو نسلکشی ارامنه را یک «دروغ بینالمللی» خواند که به موجب آن به جرم «انکار نسلکشی» محکوم شد. قوانین سوئیس به مانند قوانین کشور آلمان هر نوع انکار نسلکشیها در تاریخ بشر را جرم میداند. پرینچک اولین فردی است که در جهان در ارتباط با کشتار ارامنه محکوم شده است.
پرینچک پس از حکم دادگاه سوئیسی با مراجعه به دادگاه حقوق بشر اروپا از دولت سوئیس شکایت کرد و گفت این دولت «حق آزادی بیان» او را نقض کرده است. دادگاه حقوق بشر اروپا در دسامبر ۲۰۱۳به نفع حق آزادی بیان پرینچک رای داد.
علمالدین، اخوان و دیگر اعضای تیم حقوقی که توسط کشور ارمنستان و سازمانهای حامی حقوق قربانیان نسلکشی ارمنستان استخدام شدهاند، در خصوص رای ۲۰۱۳دادگاه حقوق بشر اروپا درخواست تجدید نظر کردهاند.
هدف اصلی این تیم به رسمیت شناخته شدن یک و نیم میلیون قربانی ارمنی در کشتاری است که به نظر این تیم باید «نسلکشی» محسوب شود. این تیم حقوقی امید دارد که بتواند این هدف را از طریق دادگاه حقوق بشر اروپا در پرونده تجدید نظر پرینچک در مقابل کشور سوئیس دنبال کند.
پیام اخوان، وکیل ایرانی- کانادایی نماینده دولت ارمنستان نیست؛ این پروفسور حقوق بینالملل در دانشگاه مک گیل کانادا با «موسسه مطالعات بینالمللی نسلکشی و حقوق بشر» که از سازمانهای مرتبط با «سازمان زوریان» در تورنتو است همکاری میکند.
همسر ستاره هالیوودی یا وکیل حقوق بشر
مشهور بودن علمالدین به واسطه ازدواج او با یک ستاره هالیوودی، توجه رسانهها را به موضوع کشتار ارامنه جلب کرده است. بسیاری از رسانهها حتی از بکاربردن نام رسمی این وکیل، أمل علمالدین، خودداری میکنند و با «أمل کلونی» خواندن این وکیل بر ازدواج او با جورج کلونی تاکید میکنند.
پیام اخوان در گفتوگوی خود با نشریه «تورنتو استار» ضمن ابراز خوشحالی از اینکه در کنار همکار قدیمیاش علمالدین کار خواهد کرد به وجه «ستاره» بودن علمالدین به واسطه ازدواج با جورج کلونی اشاره میکند و ابراز تاسف میکند که رسانهها بیشتر از اینکه به مساله رنج قربانیان بپردازند به وجه «هالیوودی» داستان علاقه دارند.
اخوان میگوید: «متاسفانه رسانهها بیشتر علاقهمند به داستان شهرتاند. واقعیت حقوق بشری، درد و رنج قربانیان است و نه شهرت ناجیان».
علمالدین هم که خود به استقلال حرفهای خود باور دارد، با طنز مخصوص خود توجه رسانهها به لباسها و ظواهر زندگیاش را مسخره میکند.
با این حال، شهرت علمالدین موجب شده که بار دیگر کشتار ارامنه و نسلکشی بودن یا نبودن آن، موضوعی رسانهای شود.
پرینچک و رابطه پیچیده او با دولت اردوغان
دولت کنونی ترکیه برای مقابله با تیم حقوق حامی به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه، برای پرینچک تیم حقوقیای مجربی را استخدام کرده است.
این در حالی است که خود دوئو پرینچک در ترکیه از متهمان دادگاههای جنجالی «ارگنکون» است که در آن بسیاری از ناسیونالیستهای افراطی ترکیه، سوسیالیستها و نظامیان ارتش به حبس ابد محکوم شدهاند.
پرینچک از سال ۱۹۹۲دبیرکل حزب کارگران سوسیالیست در ترکیه بوده است و در سال ۲۰۱۳به اتهام «توطئه و تلاش برای براندازی حکومت» در دادگاه «ارگنکون» محاکمه و محکوم به حبس ابد شده است. با این حال مساله کشتار ارامنه به قدری برای دولت ترکیه مهم است که تیمی حقوق برای نمایندگی پرینچک در دادگاه حقوق بشر اروپا توسط دولت ترکیه استخدام شدهاند.
دولت ترکیه کشتار ارامنه را بهعنوان نسلکشی بهرسمیت نمیشناسد و در تمامی دادگاههای بینالمللی مرتبط با این کشتار، شرکت میکند. دولت ترکیه با سرمایهگذاری در تیمهای حقوقی این توجیه را بیان میکند که در کشتار اوایل قرن بیستم ارامنه در ترکیه، ۳۰۰تا ۵۰۰هزار ارمنی جان خود را از دست دادهاند و این تعداد تلفات جانی نسلکشی محسوب نمیشود.
به اعتقاد ارامنه در سال ۱۹۱۵، یکونیم میلیون ارمنی توسط ترکها کشته شدهاند و این کشتار به قصد نسلکشی و نسلکشی بوده است.