لیبی، سکوی داعش در نزدیکی اروپا
•دو شهر لیبی، سرت و درنه، به دست داعش افتاده اند و این گروه تروریستی در طرابلس و بنغازی نیز نفوذ می کند.
•آسوشیتدپرس دیروز گزارشی منتشر کرد که نشان می دهد داعشیهای لیبی در ارتباط نزدیک با رهبری مرکزی هستند.
•مصر خواهان ائتلافی بین المللی با پشتیبانی سازمان ملل برای نبرد با داعش در لیبی است.
این جا سرت است، زادگاه معمر قذافی و زمانی پایگاه اصلی او.
امروز اما نیرویی بر سرت حکمرانی می کند که قذافی چند سال پیش شاید خوابش را هم نمی دید: گروه تروریستی داعش.
این شهر که در مرکز لیبی واقع شده مدتی در دست انصار شریعه، گروه نزدیک به القاعده بود، اما به نظر می رسید داعش با تنها حدود ۴۰۰جنگنده که بیشتر یمنی و تونسی هستند، با شقاوت معروف خود، کنترل اوضاع را به دست گرفته.
طرفه آن جا که مرکز حکمرانی تروریستها ساختمان اوآگادوگو است، ساختمانی به نام پایتخت بورکینافاسو، نماد انقلاب ضداستعماری آفریقا، که به دست قذافی ساخته شده بود تا نماد حکومت سکولار و پان آفریقایی او باشد.
هفته گذشته انتشار فیلم سر زدن گروهی از مسیحیان مصری که داعش از سرت ربوده بود توجهها را به حضور این گروه تروریستی در این کشور شمال آفریقا جلب کرد.
دفتر قاهره آسوشیتدپرس دیروز گزارشی منتشر کرد که نشان می دهد داعش با استفاده از خلا قدرتی که پس از سقوط قذافی در لیبی ایجاد شده، می کوشد برای خود سکویی در نزدیکی اروپا بسازد. این گزارش نشان می دهد که داعشیهای لیبی در ارتباط نزدیک با رهبری مرکزی سازمان در شام هستند.
داعشیها علاوه بر سرت کنترل یک شهر ساحلی دیگر را نیز به دست گرفته اند: درنه در شرق. مهمتر اما آن که نزدیک به بعضی تجهیزات نفتی شده اند و به تدریج مشغول افزایش نفوذ در پایتخت، طرابلس، و دومین شهر بزرگ کشور، بنغازی، نیز هستند.
در این روند، بعضی نیروهای القاعده به داعش می پیوندند و شبکههای تعلیماتی، مساجد و رسانههایشان به دست داعش می افتد.
در طرابلس داعشیها در بعضی محلات به تخریب مجسمهها و پخش بیانیه دست زده اند و حملهای مرگبار به یک هتل که چندین خارجی و از جمله یک شهروند آمریکا را کشت به عهده گرفتند.
اما قابل توجه است که داعشیهای لیبی تحت فرماندهی مرکزی این گروه هستند. در سال ۲۰۱۳، زمانی که سرت هنوز دست القاعده ایها بود، یکی از سران ارشد داعش، ترکی البنعلی، به این شهر آمد و سخنرانی کرد.
بنعلی، که خود بحرینی است، چند ماه پیش دوباره به سرت آمد و سخنرانی کرد – و پس از آن طولی نکشید که زادگاه قذافی به دست داعشیها افتاد.
رهبری مرکزی داعش که خود را «خلافت» می نامد، یک تونسی به نام ابوطلحه را به نام «امیر طرابلس» که شامل بخش شرقی کشور می شود اعلام کرده.
باید دید که آینده داعش در جنگ داخلی بیامان لیبی چه می شود.
در حال حاضر پایتخت کشور، طرابلس، به دست گروهی از اسلام گرایان به نام «فجر لیبی» است که مجلس و دولت خود را به پا کرده اند. دومین شهر کشور، بنغازی، هم دست گروهی دیگر از اسلام گرایان است.
دولت برآمده از انتخابات که مورد حمایت غرب است در شهر دوردستی در شرق به نام طبرق تشکیل جلسه می دهد. این جا پایگاه ژنرال خلیفه حفتر نیز هست، فردی که می کوشد همان نقشی را بازی کند که سیسی در مصر بازی کرد: به قدرت رسیدن با سرکوب اسلام گرایان. نیروهای او بخصوص برای پس گرفتن بنغازی تلاش می کنند.
پس از جنایت داعش نسبت به قبطیان مصری، هواپیماهای مصری پایگاهها و زرادخانههای این گروه در درنه را هدف گرفتند. مصر از سازمان ملل می خواهد ائتلافی جهانی علیه داعش در لیبی به پا کند و حملات هوایی علیه این گروه انجام دهد. انتظار می رود فرانسه و ایتالیا نیز از این تصمیم پشتیبانی کنند.
جذابیت لیبی برای داعشیها مبرهن است: فاصله ۶۰۰کیلومتری با ساحل ایتالیا، وجود تسلیحات بسیار، عدم وجود دولت مرکزی و عدم محکم بودن مرزهای این کشور با مصر، تونس و الجزایر.
موقعیت لیبی هزاران سال است که باعث شده نقشی مهم در جنگها داشته باشد. از جمله در جنگ جهانی دوم. باید دید جهان با حضور داعشیها در این جا چه خواهد کرد؟