جنگ هشت ساله و نمایندگان جوامع ارمنی در مجلس
سردبیر
.
http://alikonline.ir/fa/fa/news/social/item/1604-
سرمقاله-جنگ-هشت-ساله-و-نمایندگان-جوامع-ارمنی-در-مجلس
.
اولین دوره مجلس قانون گذار جمهوری اسلامی ایران که کمی بیش از یک سال بعد از استقرار نظام حکومتی جدید در ایران تشکیل شد (1363-1359) با چهار سال نخست جنگ تحمیلی علیه ایران مصادف شد. نمایندگان حوزه های ارمنیان شمال و جنوب آقایان هرایر خالاتیان و دکتر هراچ خاچاتوریان به موازات تلاش های خود برای رفع مشکلات آموزشی که برای مدارس ارمنیان در اثر برخورد مسئولین جدید و نا آشنای نظام کاملا نوپای آموزشی ایجاد شده بود، همزمان با دیگر نمایندگان مجلس با تنگناهای اجتناب ناپذیر جنگ که برای کل کشور و ملت و طبیعتا برای اقلیت ارمنی ایجاد شده بود روبرو شدند.
از همان نخستین ماه های شروع جنگ مهاجرت غیر مترقبه ارمنیان ساکن شهر های آبادان و اهواز از خط مقدم آتش جنگ که در خوزستان؛ این جنوبی ترین خطه عزیز ایران شعله ور بود شروع شد. اقلیت ارمنی ساکن این دو شهر که در زمان خود از جوامع بالنده کشور به شمار می رفتند تقریبا به طور کامل شهر های خود را ترک کردند و راهی اصفهان، تهران و دیگر شهرهای مركزی شدند.
در نیمه دوم جنگ هشت ساله، ارمنیان با تلفات انسانی و به ویژه خیل انبوه شهدای خود مواجه گشتند، که به خاطر حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشور جان خود را تقدیم نموده و نامی نیک برای جامعه خود به میراث و یادگار گذاشتند و منزلت اجتماعی هم کیشان خود را در اذهان نهادهای دولتی و اقشار جامعه ایرانی تعالی بخشیدند...
هم دوش با صدها داوطلب دفاع از کشور، شهدا، معلولین، مجروحان، اسراء و مفقود الاثرهای ارمنی، صنعتگران و فناوران هم کیش آن ها نیز کلیه دانش، مهارت، توان، فکر و بازو و ابتکارات خود را در خدمت صنایع و تولید ماشین آلات و هم چنین خودروهای نظامی و افزایش توان رزمی کشور گرفته و با هدف پیروزی در جنگ ناخواسته به یاری رزمندگان شتافتند.
در این میان نمی توان نقش سازنده و تلاش بی وقفه نمایندگان ارمنی در چهار دوره متوالی مجلس؛ شامل سال های نیمه دوم جنگ و سال های پس از آن آقایان مهندس وارتان وارطانیان (حوزه شمال) و آرداوازد باغومیان (حوزه جنوب) برای نایل شدن اقلیت ارمنیان ایرانی به شأن و اعتباری والا در اذهان ملت حق شناس ایران و نهاد های دولتی کشور انكار نمود که به موازات به کار نهادن تمام توان وامکانات خود در عالی ترین نهاد قانون گذار به حل و فصل مسایل نهادین گوناگون از جمله: مسایل ملی-آموزشی، حقوقی-سیاسی و مسایل متفرقه روزمره؛ هم قدم با هیئت های صنعتگر و متخصص ارمنی به طور مداوم به جبهه های جنگ می شتافتند.