وارطان وسکانیان در نشست "نسل کشی و افراط گری از ارمنستان تا سوریه":
سیاست های مدون ترکیه اساسا بر پایه نسل کشی بنا شده اند
.
http://alikonline.ir/fa/fa/news/social/item/1745-
وارطان-وسکانیان-در-نشست-نسل-کشی-و-افراط-گری
-از-ارمنستان-تا-سوریه-سیاست-های-مدون-ترکیه-اساسا-بر-پایه-نسل-کشی-بنا-شده-اند
.
فرهاد کلینی:
کشورهایی که در حال مداخله در امور دیگرکشورهای منطقه هستند در گرداب ژئوپولتیک گرفتار شده اند
آلیک - نشستی با موضوعیت "نسل کشی و افراطی گری از ارمنستان تا سوریه"، با حضور جمعی از اندیشمندان و کارشناسان این حوزه در باشگاه آرارات برگزار شد.
در این نشست که با سخنرانی تنی چند از صاحب نظران و مسوولین امر همراه بود در مورد نسل کشی ارمنیان، علویان و کردهای ترکیه ای که توسط دولت های وقت ترکیه طی قرن گذشته اعمال شده توسط هیئت برگزار کننده به صورت اجمالی بیان شد.
سفیر تام الاختیار ارمنستان، آرداشس تومانیان اولین سخنران این جلسه بود.07f01b وی با ابراز خوشنودی از سطح میهمانان حاضر در این نشست به نگاه ایروان نسبت به سیاست های اعمال شده بر ماهیت نسل کشی ارمنیان تاکید کرد: با علم به اینکه اخلاق در روابط و تصمیم گیری های سیاسی بعضا در راس قرار نمی گیرد و با اینکه بنده معتقدم که اخلاقیات باید در وحله اول قرار داشته باشد چرا که رابطه مستقیم با حقیقت دارد و درآن مصلحت سیاسی نقشی ندارد، ولی این را باید بگویم که هدف کشور متبوعم ارمنستان، هیچگاه این نبوده که در تصمیم گیری ها این دو مورد در مقابل هم قرار داده شوند. وی با ذکر این مورد که ارمنستان در روابط خود با همسایگان همه موارد و مشکلات را مورد بررسی قرار می دهد افزود: البته کار درست هم همین است چرا که روابطمان را با دیگر کشورها بر این اساس تنظیم نکرده ایم.
وی در ادامه گفت: برای ارمنستان روابط با ایران نقش و اهمیت بسیاری دارد. با اینکه ایران هنوز نسل کشی ارمنیان را به رسمیت نشناخته ولی شاهد گسترش این روابط هستیم.
وی با تاکید بر اهمیت عملگرا بودن در روابط دو جانبه خاطرنشان کرد: خواهان درک متقابل هستیم و در کنار آن نیز می خواهیم جوامع مختلف با حقایق آشناتر شوند. از دولت ها نیز این انتظار می رود که با قرار داشتن در شرایط مناسب در شناسایی نسل کشی ارمنیان پیش قدم باشند.
آرداشس تومانیان با بیان اینکه ارمنیان با مردم ترکیه هیچ دشمنی ندارند به درگیری های قراباغ اشاره کرده و شرکت کنندگان در این نشست را در جریان نقض آتش بس از سوی باکو قرار داد.
1aسپس سخنران اصلی جلسه، وارطان وسکانیان، رئیس کرسی ایرانشناسی دانشگاه ایروان، با بیان اینکه نسل کشی ارمنیان واقعه شومی بود برای کل منطقه و خاورمیانه و تبعات آن هنوز گریبان طرفین را در دست دارد با شرح اینکه تاریخ اجداد ترکیه امروزی پر است از نسل کشی ها و کشتارهای دسته جمعی که بر علیه بومیان اصلی منطقه صورت داده اند گفت: این خود شاهدی است برسیاست های مدون این کشور که بر پایه نسل کشی بنا شده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون نیز در کشورهای مختلف کشتارهای سازمان یافته ای صورت می گیرند که با هدایت مستقیم یا غیر مستقیم ترکیه انجام می پذیرند گفت: در جریانات جنگ های داخلی سوریه حضور داعش وکشتار برنامه ریزی شده علوی های این کشور یکی از همین موارد است.
وسکانیان از کشتارهای درسیم در خلال سال های 1937 تا 1939 در ترکیه که طی آن علویان این کشور از دم تیغ گذرانده شدند نیز یادی به عمل آورد.
سخنران اصلی جلسه با صحبت در مورد نمونه های جدید این نوع کشتارها که در شهر نرداران آذربایجان به وقوع پیوست آن را ادامه همین وضعیت و نگرش دانست.
وی با بیان اینکه ایران به عنوان کشوری تاثیر گذار در منطقه سیاست های خود را بر پایه اخلاق و فرهنگ خاص خویش تنظیم می کند ابراز امیدواری کرد تا در آینده ای نزدیک ایران وقایعی که بر سر ملت ارمنی و ارمنستان گذشته اند را به عنوان نسل کشی به رسمیت شناخته و محکوم نماید.
روبرت بگلریان، نماینده ارمنیان اصفهان و جنوب کشور دیگر سخنران این نشست بود.
وی با بیان اینکه ایران و ایرانیان با اخلاق و فرهنگ مثال زدنی خود از اهمیت ویژه ای برای ارمنیان برخوردارند و محکومیت نسل کشی ارمنیان از جانب ایران به نوبه خود می تواند از اهمیت خاصی برای ارامنه برخوردار باشد گفت: تاریخ ترکیه مملو از کشتارهای برنامه ریزی شده بر علیه ارامنه، آشوری ها و یا حتی کردها می باشد. امروز نیز شاهد به وجود آمدن پدیده ای شوم به نام داعش در منطقه می باشیم. پدیده ای که حضور آن همراه با نسل کشی های تکان دهنده جدید نیز بوده است.
1cدکتر فرهاد کلینی، سفیر سابق ایران در ارمنستان، سخنران آخر این نشست بود.
وی ضمن تشریح موضع خود در این زمینه گفت: ایران بر پایه تاریخ و نگرش اخلاقی خود هیچ گاه در قبال ظلم و کشتار و خون ریخته شده مردم بی گناه بی تفاوت نبوده است.
وی با بیان اینکه جمهوری ارمنستان از جانب ایران به طور اتفاقی کشور دوست نامیده نشده است و به همان گونه نیز ایران به صورت اتفاقی بهترین دوست ارمنستان نامیده نمی شود و ذکر مناسبات و مسائل امنیتی بین کشورهای منطقه خاطر نشان کرد که کشورهایی که به صورت عنکبوتی در حال اعمال سلیقه و مداخله در امور دیگر کشورهای منطقه هستند در این فکرند که در این راه موفق خواهند بود غافل از اینکه در گرداب ژئوپولتیک گرفتار شده اند و باید از این وضعیت درس بگیرند.
اجرای قطعاتی به زبان ارمنی و فارسی توسط گروه همسرایان «زوارتنوتس» به رهبری و تک خوانی ادیک تمرازیان پایانبخش این نشست علمی بود.
نماینده آشوریان و کلدانیان ایران، یوناتان بت کولیا و همچنین سفیر استونی آرمن موتافیان از میهمانان ویژه این نشست بودند.