روان شناسی خشم
خشم و عصبانیت واکنشی است که روز به روز بر میزان آن در بین مردم افزوده می شود و البته شایع ترین کار برای خنثی کردن این حس از سوی افراد ، پناه بردن به قرص های اعصاب است .
عوامل خشم
گارگین فتائی
خشم می تواند به علل زیر صورت گیرد
1: دیر فهمی
گاهی فرد در مقام توضیح و بیان امری به شخصی بر می اید اما آن شخص آن مطلب را دیر می فهمد و حتی آن مطلب را اشتباه فهمیده و طور دیگری برداشت می کند .
همین امر باعث عصبانیت شخص توضیح دهنده می گردد
2: رفتارهای ناپسند
ما هر روز مواجه با رفتارهای ناپسند و زشتی در کوچه و خیابان از سوی عده ای می شویم که تکرار این رفتارها در ما ایجاد خشم و عصبانیت می کند.
به عنوان مثال حرکات و اعمال زشت مسافرکشها
3: رفتارهای خاص افراد
در زندگیمان ما مواجه با افرادی می گردیم که از رفتارهای آنها بسیار خشمگین می شویم در واقع آنها رفتارهایی دارند که عمدتاً واکنش خشمگینانه ما را برمی انگیزانند
مثلاً ما ناگزیر هسیم با فردی برخورد داشته باشیم که مرتباً وسط حرفما پریده و با صدای بلند حرف می زند .
4: تحریک
افرادی هستند که آگاهانه از طریق انجام اعمال و یا بیان سخنانی باعث تحریک دیگران می شوند که این امر یا به علل شخصی نظیر خصومت شخصی و یا نژادی و دینی و قومی است و یا به علت اقتصادی نظیر اینکه فرد در موقعیتی قرار گیرد تا از وی به خاطر ایراد ضرب و جرح اعتراض کرده و از این طریق بتواند مطالبه خسارت کند .
5: محرومیت و محدویت
زمانی که فردی دارای امکانات و مکان مناسبی برای کار و زندگی بود ولی از این موقعیت خوب محروم شده و موقعیت نازل تری نصیب وی می گردد .
و یا زمانی که حس کنیم محیط ما نسبت به قبل شلوغ تر شده و ارامش و اماکن لازم برای تفکر و کار نداریم و یا از امکان خوردن برخی از غذاها محروم شده ایم .
6: تحقیر و تمسخر
زمانی که فرد یا افرادی ما را به باد تحقیر و تمسخر می گیرند و این عصبانیت زمانی شدت می گیرد که حس می کنیم تعداد آنها خیلی بیشتر از آن است که بتوان حریف آنها شد .
7: باور نکردن ما
زمانی که ما را متهم به دروغ گویی کرده و یا حرف ما را باور نمی کنند اما در اصل ما واقعاً داریم راست می گوئیم و خودمان حادثه و یا چیزی را تجربه کرده ایم اما شخص یا اشخاصی بدون تجربه کافی می خواهند طوری وانمود کنند که ما راست نمی گوئیم .
8: انتقاد
زمانی که حس می کنیم افرادی دارند عمیق ترین عقائدی را که مدتها با آن زندگی کرده ایم مورد انتقاد شدید قرار می دهند .
این واکنش معمولاً در خصوص عقائد مذهبی( اعم از رد یا قبول آن )و یا طرز تفکری خاص و شیوه ای خاص از زندگی صورت می گیرد .
9: پاپیچ شدن
زمانی که حس کنیم عده ای اصطلاً سر مساله ای و یا برخی از مسائل هر روز به ما گیر می دهند و در واقع مغرضانه با ما برخورد می کنند .
این رفتار هم معمولاً توسط برخی از اعضاء خانواده و یا برخی از افراد در محیط کار یا تحصیل رخ می دهد .
10: تبعیض
وقتی احساس کنیم برخورد یکسانی نسبت به ما ودیگران در امری خاص صورت نمی گیرد .