معاون وزیر امور خارجه ارمنستان در دیدار با خبرنگاران ایرانی اعلام کرد:
ارمنستان تنها دروازه مرزی زمینی ایران برای اوراسیااست
.
http://alikonline.ir/fa/fa/news/political/item/1378-معاون-
وزیر-امور-خارجه-ارمنستان-در-دیدار-با-خبرنگاران-ایرانی-اعلام-ک
رد-ارمنستان-تنها-دروازه-مرزی-زمینی-ایران-برای-اوراسیا
.
شروح گزارش این سفر طی شماره های آتی در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت.
در آخرین روز حضور خبرنگاران ایرانی در ارمنستان، شاوارش کوچاریان، معاون ارشد وزیر امور خارجه ارمنستان، در سالن کنفرانس وزارت امور خارجه ارمنستان پذیرای نمایندگان رسانه های ایران حاضر در این سفر بود.
شاوارش کوچاریان، با ذکر اینکه دو ملت ایران و ارمنستان از بدو تاریخ روابط دوستانه و تأثیر گذاری بر یکدیگر داشته اند به اهمیت روابط مستحکم و سطح بالای سیاسی بین دو کشور پرداخت و خاطر نشان کرد که حضور گروه خبرنگاران، با هدف آشنایی و معرفی جاذبه های گردشگری ارمنستان امری است که تداوم آن برای دو کشور ایران و ارمنستان در راه شناسائی دو ملت به یکدیگر می تواند بسیار سودمند و پرمنفعت باشد.
وی با یاد آوری روابط اقتصادی دو کشور و پیوستن ارمنستان به پیمان گمرکی "اوراسیا"، ایروان را دروازه حضور بهینه ایران برای داد و ستد با "اوراسیا"معرفی کرد و گفت: ارمنستان تنها کشوری است که به واسطه حضور در پیمان گمرکی "اوراسیا"همزمان با جمهوری اسلامی ایران مرز مشترک داشته و این خود امتیازی است برای دو کشور تا به واسطه آن ایران بتواند با حضور و سرمایه گذاری در بخش تولید ارمنستان، بدون محدودیت و هزینه های گمرکی، تولیدات خود را به کشورهای عضو "اوراسیا"صادر نماید.
وی در ادامه افزود: حضور ارمنستان در این پیمان به زودی از همکاری های اقتصادی نیز فراتر رفته و در تصمیم گیری های سیاسی نیز شرکت داده خواهد شد.
وی در پاسخ این سوال خبرنگار روزنامه شرق که آیا حضور سیاسی ارمنستان در این پیمان حمایت این کشور از حضور نیروهای روسیه و عملیات نظامی آنان در سوریه را در پی خواهد داشت، گفت: ارمنستان همواره گفتگو بین طرفین را تنها راه حل مشکلات و بحران مردم سوریه دانسته و امنیت جان مردم سوریه را فراتر از هر نوع نگاه و نتیجه دیگری می داند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه "آلیک"در خصوص ثبت و مرمت میراث فرهنگی دو کشور و ثبت میراث ارمنیان در ایران بوسیله "یونسکو"به مرمت و ثبت مسجد کبود ایروان به عنوان میراث جهانی اشاره کرد و از پروژه های در شرف اجرای بناها و آثار ایرانی صحبت به میان آورده و گفت: مسجد کبود ایروان، در دوره قبل از فروپای شوروی در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار داشت و درشرف ویرانی بود. در همان دوره با حکومت مرکزی رایزنی هائی صورت گرفت تا این میراث با ارزش از نابودی کامل نجات یابد، که این امر با فروپاشی شوروی و استقلال ارمنستان فرصت عملی شدن یافت، و خوشحالیم که امروز با همکاری های صورت گرفته دو کشور بنای مسجد ترمیم و بازسازی شده و به ثبت میراث جهانی یونسکو نیز رسیده است.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار "آلیک"در مورد موضع ایروان در خصوص عدم شناسایی رسمی نسل کشی ارمنیان توسط ترکیه عثمانی از طرف دولت ایران گفت: پذیرش نسل کشی ارمنیان از سوی کشورهای مختلف جهان موردی است که مورد رضایت ارمنیان و دولت ارمنستان است. ما معتقدیم که پذیرش و محکومیت نسل کشی ارمنیان گامی است در جهت عدم امکان تکرار آن از طرف جنایت کاران امروزی. در کنار کشورهایی که از این کشتارها به عنوان نسل کشی یاد کرده اند می توان حتی از 43 ایالت ایالات متحده امریکا نیز یاد کرد که این واقعه را به عنوان نسل کشی پذیرفته اند و در جهت محکومیت آن حرکت کرده اند. در خصوص همسایه دیرینه ارمنستان این را باید گفت که این پذیرش موجبات رضایت خاص را در پی خواهد داشت، در عین حال مایل نیستیم که مسیر دیپلماسی دوستان دیرینه مان را با گره های احتمالی ناهموار کنیم.
شاوارش کوچاریان در صحبت های خود به حضور چند روز پیش معاون اول رئیس جمهور ایران، آقای جهانگیری در ارمنستان اشاره کرده و از بسط روابط اقتصادی فی مابین، ساخت نیروگاه در نقطه مرزی مشترک بر روی رود ارس و همچنین آماده سازی شرایط برای گسترش راه ارتباطی ریلی بین ایران و ارمنستان صحبت به عمل آورده و گفت: درکنار همه این موارد، شاه راه ارتباطی شمال-جنوب ارمنستان که در مرحله اجرایی شدن و آماده سازی است و انتظار می رود که تا سال 2020 به بهره برداری برسد نیز راه ارتباطی ایران را به گرجستان و شمال اروپا هموار خواهد نمود .اینها از مواردی هستند که پتانسیل های روابط اقتصادی دو کشور را تا چند برابر افزایش خواهند داد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار "فارس"در خصوص موضع ارمنستان در ارتباط با حضور داعش در منطقه گفت: ارمنستان از اولین کشورهایی است که آمادگی خود را برای پذیرش پناهجویان سوری اعلام کرده و با پذیرش بیش از 18 هزار پناهجو، که اکثر آنان از ارمنیان شهر حلب سوریه هستند جز کشورهایی است که بیشترین پناهجو را پذیرفته است. وی در ادامه افزود: حلب جز شهرهای ارمنی نشین سوریه است که در حال حاضر همه طرفین درگیر در آن حضور داشته و قسمتی از شهر را در اختیار خود گرفته اند.
یادآور می شود حضور نمایندگانی از رسانه های جمعی ایران در ارمنستان،که با هدف آشنایی آنان با قابلیت ها و جاذبه های توریستی این کشور صورت گرفته بود به همت گروه اقتصادی IDeA که به امر ساخت و مرمت بناهای تاریخی و مراکز گردشگری با هدف ارتقای سطح زندگی مردم و بومیان منطقه می پردازد و همچنین سازمان 100 Lives که با هدف معرفی داستان زندگی ترک هایی است که در زمان نسل کشی ارمنیان به ارمنیان پناه داده و موجبات نجات آنان را فراهم نمودند تأسیس شده است میسر شد.
م