منتخبی از خبرهای خبرگزاری های ایران از مراسم یاد بود صد و یکمین سالگرد نسل کشی ارامن
.
http://hoosk.net/fa/news/armenian-genocide/item/588
.
ایران بیشترین ضرر را از نسلکشی، افراطی گری و تروریسم دیده است
ایران آنلاین /کارن خانلری روز شنبه در نشست یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه با بیان اینکه بسیاری از کشورها واقعه نسلکشی ارامنه را متوجه و آگاه و آن را محکوم کردند، افزود: ایران کشوری است که در طول تاریخ در بین کشورهای شرقی به دلیل حمایت از اقلیتهای دینی نقش منحصربه فردی را بازی میکند.
خانلری با بیان اینکه ما ارامنه به عنوان یک ایرانی به خود میبالیم تاکیدکرد: از اینکه ایران همواره در طول تاریخ هیچگونه جنایتی در مورد نسلکشی را مرتکب نشده است به خود میبالیم.
نماینده ارامنه تهران و شمال کشور مجلس با تأکید براینکه نسلکشی یکی از برنامهریزی شده و جهت یافتهترین جنایات بشری تلقی میشود، گفت: جمهوری اسلامی ایران بارها نسلکشی ارامنه را محکوم کرده است که بارزترین آن از سوی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی انجام شد و وی این نسلکشی را محکوم و با ارامنه ابراز همدردی کرد.
خانلری ادامه داد:پس ازپیروزی انقلاب امام راحل و دیگر مسوولین جمهوری اسلامی چنین رویکردی در مورد محکومیت نسلکشی ارامنه را شاهد بودیم.
وی اضافه کرد: در سیاست خارجه ما بحث محکوم کردن این چنین جنایتهایی باید پررنگ تر شود تا در رویکرد سیاسی از تکرار چنین جنایتی جلوگیری شود.
نماینده ارامنه تهران و شمال افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگو میتواند بالاترین نقش را در منطقه و همینطور جهان ایفا کند.
خانلری تاکیدکرد: با توجه به اوضاع کنونی منطقه امیدواریم که گرامیداشت یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه تأثیر بسزایی در محکوم کردن افراطی گریها و تروریسم در منطقه باشد.
۲۴آوریل یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه به دست دولت ترکیه عثمانی است در این روز مراسمی با عنوان نسلکشی و افراطی گری از ارمنستان تا سوریه در باشگاه آرارات برگزار میشود. همچنین امروز در مراسمی توسط اسقف اعظم ارامنه تهران و نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی و همچنین جمعی از ارامنه تهران با نثار گل به صورت نمادین یاد و خاطره شهدای ارمنی گرامی داشته خواهد شد و فردا نیز مراسم اشای ربانی نیز برگزار خواهد شد.
راهبرد دردناک عثمانی
گروه بینالملل- علی ودایع: نشست خبری گرامیداشت یکصد و یکمین سالگرد قتلعام ارامنه در کلیسای «سرکیس مقدس» تهران برگزار شد. در جریان این نشست خبری اسقف اعظم «سبوه سرکیسیان»، سراسقف ارامنه تهران و شمال کشور به همراه «کارن خانلری»، نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی تأکید بر واقعیت تلخ رخ داده و لزوم برخورد با هرگونه اقدام در چارچوب نسلکشی را مطرح کردند.
اسقف سبوه سرکیسیان طی این نشست خبری که در محل خلیفهگری ارامنه تهران در کلیسای «سرکیس مقدس» برگزار شد، با یادآوری خاطره «قربانیان ارمنی» سالهای آخر حکومت عثمانی از درد و رنجی که اجتماعات این اقلیت دینی و بازماندگان این «فاجعه» طی یک قرن اخیر متحمل شدند، را به نوعی با تاسف بیان کرد. سرکیسیان گفت: «ایمان مسیح به ما میآموزد که همواره به آینده خوشبین باشیم. یک قرن اخیر برای ارامنه همراه با جنگ و خونریزی بود، با این حال مانع از پیشرفت و ترقی آنها نشد. اما متأسفانه ما شاهد چنین واقعیتی نزد ترکیه نبودیم. متأسفانه دولت ترکیه چنین رویکردی به زندگی و حیات نداشته است». وی افزود: «هماکنون در آستانه یکصد و یکمین سالگرد واقعه «نسلکشی ارامنه» هستیم، با این حال شاهد هیچ حرکت مثبتی برای شناسایی نسلکشی نبودیم. وقتی انسان متوجه اشتباهات خود نیست، با گذر زمان خوی وحشیگری تشدید میشود و متأسفانه ترکیه در وضعیت قرار دارد. ای کاش ترکیه از این اقدام عذرخواهی میکرد، اما تاریخ مطابق میل ما پیش نمیرود».
اسقف سرکیسیان تأکید کرد: «طی یک قرن اخیر ترکیه هزاران کلیسا، دیر و مدرسه متعلق به ارامنه را مصادره و نابود کرده است».
وی در ادامه افزود: «حاکمیت ترکیه جرأت پذیرش خطا را ندارد و به مسیر خود ادامه میدهد؛ منشأ بخش بزرگی از مشکلات منطقه ترکیه است؛ ترکیه حامی بزرگ داعش است و نفت استخراج شده توسط داعش از طریق ترکیه قاچاق شده و به فروش میرسد».
(ایران کشور ثبات و آرامش خاورمیانه)
در ادامه این نشست خبری، کارن خانلری در مورد شناسایی واقعه نسلکشی از سوی برخی کشورهای اروپایی گفت: «هماکنون این نسلکشی از سوی برخی کشورها همچون روسیه، فرانسه و ونزوئلا به رسمیت شناخته شده است». نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: «ترکیه هماکنون علاوه بر نسلکشی ارامنه، به چهار نسلکشی دیگر یعنی نسلکشی یونانیها، نسلکشی آشوریان، نسلکشی اکراد و نسلکشی علویها نیز متهم». وی گفت: «ترکیه طی ۱۰۰سال اخیر نقش سازندهای در منطقه نداشته است. ترکیه حتی هماکنون نیز به دنبال به هم ریختن موازنه و تعادل در منطقه است و از گروههای تندروی تروریستی حمایت کرده و دست به جنگافروزی میزند».
خانلری در ادامه با پیش کشیدن سابقه تاریخی ایران در همزیستی مسالمتآمیز تمامی اقوام و مذاهب گفت: «ایران در طول تاریخ خود کشوری منحصر به فرد بوده است. در ایران چیزی به مفهوم امروزی جنابت علیه بشریت رخ نداده است. در ایران طی تاریخ هیچ نسلکشی قومی و مذهبی انجام نشده است؛ و در این وضعیت، جمهوری اسلامی ایران بیش از هر کشور دیگری به لحاظ تاریخی و اخلاقی دلایلی برای به رسمیت شناختن این واقعه نسلکشی (ارامنه در ترکیه عثمانی) دارد».
وی تأکید کرد که به رسمیت شناختن این «واقعیت تاریخی» ابزاری برای پیگیری از وقوع دوباره و تکرار آن است. به گفته وی «ایران به صورت نیمهرسمی و غیررسمی به طور مکرر نسلکشی ارامنه را محکوم کرده است. از زمان امام راحل چنین رویکری در ایران ایجاد شده است، و لازم است که در سیاسی خارجی کشور نیز چنین رویکردی پر رنگ شود. در واقع این امر تنها یک رویکرد اخلاقی و انسانی نیست، بلکه یک رویکرد سیاسی هم است که مانع از تکرار آن میشود». نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی، تغییرات در گستره برنامههای بزرگداشت «نسلکشی ارامنه» در تهران را ناشی از انطباق آن با مصالح سیاسی و منافع ملی کشور دانست. به گفته وی «در هر حال، دولت ترکیه از اقدامات ارامنه ایران (در بزرگداشت این واقعه) ناراحت بوده و واکنش سیاسی نشان داده است».
این نماینده مردم در مجلس نهم تأکید کرد: «ترکیه با تسهیل فروش نفت داعش به تروریستها در سوریه و عراق کمک میکند. همه کشورها میبایست با مسئله تروریست که از طریق برخی عناصر در ترکیه تغذیه میشود، مقابله کنند.» خانلری در ادامه برخی ویژگیهای متمایز کننده «نسلکشی ارامنه» و تفاوت آن با برخی وقایع مشابه دیگر را برشمرد، به گفته وی «طی این نسلکشی ارامنه در سرزمینهای آبا و اجدادی خود قتلعام شدهاند و به طور سیستماتیک به تغییر دین و مذهب واداشته شدهاند که در پی آن از ۳/۲میلیون ارمنی ساکن در اراضی ترکیه عثمانی، حدود «۱/۵میلیون نفر قتلعام شدند»؛ ۶۰۰تا ۷۰۰هزار نفر به طور اجباری کوچ داده شدند و حدود ۲۰۰هزار تن نیز به تغییر دین وادار شدند».
گفتنی است عصر روز گذشته مراسم اهدای گل به یادمان شهدای ارامنه با حضور هموطنان ارمنی و تعدادی از سفرای خارجی در کلیسای سرکیس مقدس تهران برگزار شد. مراسم عشای ربانی و تجمع ارامنه در همین کلیسا امروز برگزار خواهد شد.
(یک و نیم میلیون قربانی استراتژی نسلکشی عثمانی)
نسلکشی ۱/۵میلیون ارمنی در راستای تحقق اهداف ملیگرایانه «پان ترکیستی» همچنان از سوی ترکیه انکار میشود اما ارامنه جهان که همواره متأثر از تأثیرات و پیامدهای این فاجعه بودهاند، تمامی تلاش خود را وقف اثبات واقعیت تاریخی نسلکشی ارامنه و جلوگیری از تحریف تاریخ توسط دولتهای متوالی ترکیه کرده و خواسته ارامنه همواره احقاق حقوق حقه خود و اجرای عدالت بوده و هست.
در روز ۲۴آوریل ۱۹۱۵میلادی به دستور دولت عثمانی حدود ۳۰۰تن از رهبران، روحانیون، اندیشمندان، نویسندگان و سیاستمداران ارمنی دستگیر و پس از انتقال به کشتارگاه همگی به طرز فجیعی سلاخی شدند و این سرآغاز قتلعام بود چرا که در همان روز حدود پنج هزار تن از ارمنیان استانبول نیز در کوچهها و منازلشان به قتل رسیدند. از فردای ۲۴آوریل سربازان عثمانی به شهرها و روستاهای ارمنینشین رفتند و آنها را به این بهانه که در منطقه جنگی قرار دارند و باید به مکانهای امن منتقل شوند از خانههایشان بیرون کشیدند اما آنان گروههای ارمنیان را که بیشتر شامل زنان، کودکان و سالخوردگان بودند به صورت کاروانهایی به طرف تبعیدگاه روانه میساختند و این تبعیدگاه صحرای مرکزی سوریه واقع در منطقه دیرالزور در نزدیکی حلب بود.
جهان که در آن زمان دستخوش جنگ جهانی اول بود، ظاهراً از وقایع و عمق فجایعی که در ترکیه در حال وقوع بود بیاطلاع بود. طرح نژادکشی و قتلعام ارمنیان تا آنجا که ممکن بود مخفیانه و از روی برنامه اجرا شد.
درخواست ارامنه برای قبول نسلکشی از سوی ترکیه
نشست خبری ۱۰۱امین سالگرد نسلکشی ارامنه در خلیفهگری ارامنه عصر امروز شنبه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این نشست که با حضور اسقف اعظم سیبوه سرکیسیان، خلیفه ارامنهٔ ایران و کارن خانلری، نمایندهٔ ارامنهٔ تهران و شمال ایران در مجلس شورای اسلامی برگزار شد به زوایای موضوع نسلکشی ارامنه و تلاش ارامنه برای زنده نگه داشتن یاد و خاطرهٔ کشته شدگان این نسلکشی پرداخته شد.
خلیفه ارامنه در پاسخ به سؤال ایسنا مبنی بر این که در سالهای اخیر شاهد حضور سیاستمداران، دولتمردان و چهرههای شاخص بینالمللی در مراسم یادبود سالگرد نسلکشی ارامنه در ایروان بودیم؛ حضور این افراد چه تأثیری در زنده نگه داشتن و مهمتر کردن این مراسم در عرصه بینالمللی دارد؟ توضیح داد: حمایت شخصیتها، سازمانها و دولتها از مراسم گرامیداشت نسلکشی ارامنه باعث میشود که ما هرچه بیشتر و با قدرت روزافزونتر تلاشهای خود را در زمینه زنده نگه داشتن یاد کشتهشدگان ادامه دهیم. او ادامه داد: حضور شخصیتهای شناخته شده و شاخص در این مراسم باعث میشود دولتها هم در جهت احقاق حقوق ما و دفاع از کشته شدگان نسلکشی ارامنه تلاش بیشتری کنند.
اسقف اعظم ارامنه ایران با بیان این که ما از چهرههای شاخص و کشورهای صلحطلب میخواهیم کشتار ارامنه و افراطیگری را محکوم کنند گفت: ما همواره برای احقاق حقوق خود تلاش میکنیم و صلحطلبان جهان نیز باید در این زمینه ما را یاری کنند. نماینده ارامنه تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه را حضور دولتمردان و چهرههای شاخص در سالگرد نسلکشی ارمنیان خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورها از روسیه و فرانسه گرفته تا ونزوئلا این نسلکشی را محکوم کردهاند و حضور این نمایندگان این کشورها دلیل سیاسی هم دارد.
وی مدعی شد: ترکیه علاوه بر نسلکشی ارامنه در قبال آشوریها، کردها و علویها نیز اقدام به نسلکشی کرده است.
خانلری حمایت برخی از کشورها از محکوم کردن نسلکشی ارامنه را امری مهم دانست و افزود: تمام کشورهای آزاد و صلح طلب باید در این گردهماییهایی حضور یابند. او تأکید کرد: با توجه به این که ایران در طول تاریخ خود هیچگاه دست به نسلکشی نزده است حمایتش از ما جای خوشحالی دارد، علاوه بر این ما معتقدیم با محکوم کردن جنایاتی از قبیل نسلکشی از تکرار آن جلوگیری خواهیم کرد.
نماینده ارامنه تهران در مجلس با بیان این که ایران به صورت نیمهرسمی و غیررسمی بارها نسلکشی ارامنه را محکوم کرده است افزود: ابوترابیفر، نایب رئیس مجلس دو سال پیش در مراسم خاصی که به مناسبت نسلکشی ارامنه برگزار شده بود این اقدام را محکوم و با جامعهٔ ارامنه ابراز همدردی کرد. در حال حاضر نیز میخواهم این مسئله در سیاست خارجی ایران پررنگ تر شود. همچنین در این نشست خبری در رابطه با نحوه برگزاری مراسم ۱۰۱امین سالگرد نسلکشی ارامنه در تهران پرسیده شد و این که چرا مانند سال گذشته راهپیمایی و تجمع مقابل سفارت ترکیه برگزار نمیشود که خانلری در این باره توضیح داد: جامعه ایران شرایط و اقدامات سیاسی خود را دارد و باید مصالح سیاسی کشور را در نظر گرفت و منطبق با آن عمل کرد. از نظر ما امسال برگزاری گردهمایی برای اعلام اعتراض نسبت به اقدام ترکیه عثمانی مناسب است.
وی ادامه داد: ما میخواهیم ترکیه قبول کند که در زمان عثمانی این ظلم بزرگ به ارامنه روا داشته شده است و شاید اگر آنها بپذیرند که اشتباه کردهاند تاریخ رویکرد دیگری نسبت به آنها داشته باشد.
اسقف اعظم ارامنه ایران نیز در پاسخ به سؤالی مبنی بر مصادره اموال و یا تخریب کلیساهای ارامنه در ترکیه گفت: ترکیه هزاران کلیسا، دیر و مدرسه ارامنه را مصادره یا نابود کرده است و از نظر ما چنین روشهایی برای رسیدن به اهدافشان است.
به گزارش ایسنا، پس از برگزاری این نشست خبری در محلی که بنای یادبود چندتن از شهدای نسلکشی ارامنه در کلیسای ارامنه قرار گرفته است مراسم اهدای گل برگزار شد. همچنین فردا ۹صبح مراسم عشای ربانی به یاد این شهدا برگزار خواهد شد و چهارشنبه هشتم اردیبهشت ساعت ۱۹در سالن اجتماعات آرارات ۱۰۱امین سالگرد نسلکشی ارمنیان تحت عنوان «نسلکشی و افراطیگری از ارمنستان تا سوریه» برگزار خواهد شد.
ترکیه در یک قرن گذشته نقش سازنده ای نداشته است/ آنکارا از داعش حمایت می کند
به گزارش خبرنگارخبرگزاری خانه ملت، «کارن خانلری» در نشست مطبوعاتی مراسم گرامیداشت یکصدویکمین سالگرد کشتار ارامنه توسط حکومت عثمانی گفت: شخصیتهای متعددی در عرصههای بینالمللی مسئله نسلکشی ارامنه توسط حکومت ترکیه را به عنوان یک واقعیت تاریخی بیان کردهاند. نمایندگان سیاسی این کشورها هر سال در مراسم روز بیست و چهارم آوریل، نه به دلیل یک ژست سیاسی بلکه بنا به دلایل بشردوستانه حضور پیدا میکنند.
نماینده ارامنه تهران و شمال درمجلس شورای اسلامی ادامه داد: حکومت عثمانی علاوه بر ارتکاب نسلکشی علیه ارامنه، اقدام به نسلکشی علیه آشوریان، یونانیان، علویها و اکراد کرده است و بسیاری از کشورهای جهان این واقعیت تلخ را میدانند.
وی تصریح کرد: متأسفانه ترکیه طی یک قرن گذشته تاکنون کار سازندهای انجام نداده است و از برخی گروههای تروریستی مانند داعش حمایت میکند.
(ایران کشوری که در تعمیم صلح و ثبات منطقه نقش بسزایی تاکنون ایفا کرده است)
خانلری تأکید کرد: ایران در طول تاریخ سابقه منحصربه فردی دارد. ایران کشوری است که هرگز مرتکب جنایت علیه بشریت نشده و حقوق ویژهای را برای اقلیتهای قومی و دینی قائل شده است.
این نماینده مردم درمجلس نهم افزود: ملت ایران همواره در طول تاریخ با ملت ارمنستان به دلیل رنجهایی که متحمل شدهاند، همدردی میکنند. این رویکرد در کلام امام خمینی (ره) نیز نمود داشته است. ایران کشوری است که در تعمیم صلح و ثبات منطقه نقش بسزایی تاکنون ایفا کرده است.
(مسئله کشتار ارامنه یکی از دردناکترین صفحات تاریخ است)
وی گفت:مسئله نسلکشی ارامنه یکی از دردناکترین صفحات تاریخ است. هدف اساسی ما این است که با اقدامات سیاسی از وقوع جنایتهای دیگر جلوگیری کنیم. متأسفانه دولت ترکیه برای تحقق اهداف خود از هر اقدامی فروگذار نمیکند و اقدام به سرکوب اقلیتهای قومی به شکل آشکار و پنهان میکند.
نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: متأسفانه ترکیه معاهداتی که امضا کرده است را نیز نقض میکند. نمونه بارز این مسئله نقض حکمیت ویلسون در سال ۱۹۲۰میلادی است.
خانلری تصریح کرد: دولت ترکیه هرگز خود را در مقابل اقداماتی که انجام میدهد، مسئول ندانسته است و همین مسئله موجب ادامه رویه گذشته دولت ترکیه شده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم تأکید کرد: ترکیه با تسهیل فروش نفت داعش به تروریستها در سوریه و عراق کمک میکند. همه کشورها میبایست با مسئله تروریست که از طریق برخی عناصر در ترکیه تغذیه میشود، مقابله کنند.
گفتنی است بمناسبت یکصدویکمین سالگرد کشتار ارامنه توسط حکومت عثمانی، مراسم اهدای گل به یاد قربانیان این واقعه با حضور برخی نمایندگان اقلیتهای دینی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
(کشتاری که ۱٫۵میلیون نفر را به کام مرگ فرستاد)
نسلکشی ۱٫۵میلیون ارمنی در راستای تحقق اهداف ملیگرایانه «پان ترکیستی» همچنان از سوی ترکیه انکار میشود اما ارامنه جهان که همواره متأثر از تأثیرات و پیامدهای این فاجعه بودهاند، تمامی تلاش خود را وقف اثبات واقعیت تاریخی نسلکشی ارامنه و جلوگیری از تحریف تاریخ توسط دولتهای متوالی ترکیه کرده و خواسته ارامنه همواره احقاق حقوق حقه خود و اجرای عدالت بوده و هست.
(۲۴آوریل همان روزی است که ارمنیان همه ساله به یاد قربانیان آن مراسمی به پا میدارند)
در روز ۲۴آوریل ۱۹۱۵میلادی به دستور دولت عثمانی حدود ۳۰۰تن از رهبران، روحانیون، اندیشمندان، نویسندگان و سیاستمداران ارمنی دستگیر و پس از انتقال به کشتارگاه همگی به طرز فجیعی سلاخی شدند و این سرآغاز قتلعام بود چرا که در همان روز حدود پنج هزار تن از ارمنیان استانبول نیز در کوچهها و منازلشان به قتل رسیدند.
از فردای ۲۴آوریل سربازان عثمانی به شهرها و روستاهای ارمنینشین رفتند و آنها را به این بهانه که در منطقه جنگی قرار دارند و باید به مکانهای امن منتقل شوند از خانههایشان بیرون کشیدند اما آنان گروههای ارمنیان را که بیشتر شامل زنان، کودکان و سالخوردگان بودند به صورت کاروانهایی به طرف تبعیدگاه روانه میساختند و این تبعیدگاه صحرای مرکزی سوریه واقع در منطقه دیرالزور در نزدیکی حلب بود.
جهان که در آن زمان دستخوش جنگ جهانی اول بود، ظاهراً از وقایع و عمق فجایعی که در ترکیه در حال وقوع بود بیاطلاع بود. طرح نژادکشی و قتلعام ارمنیان تا آنجا که ممکن بود مخفیانه و از روی برنامه اجرا شد.
بخشی از ارامنه که امروزه در سرتاسر جهان پراکنده شدهاند، از فرزندان یا نوادگان همین نسل هستند و هنوز هم شماری از بازماندگان آن جنایات در بین ما زندگی میکنند. ارمنیانی که موفق به فرار از این قتلعام شدند به کشورهایی مانند سوریه، لبنان، روسیه، آمریکا و کشورهای اروپایی روی آوردند. شماری نیز به ایران پناه بردند و زندگی جدیدی را آغاز کردند.
شاهد هیچ اقدامی برای شناسایی نسلکشی ارامنه توسط ترکیه نبودهایم
اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور با بیان اینکه یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه را گرامی میداریم، گفت: متأسفانه شاهد هیچ اقدام مثبت ترکیه در جهت شناسایی این نسلکشی نبودهایم.
به گزارش خبرنگار مهر، سبوه سرکیسیان اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور در نشست خبری با موضوع یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه که عصر امروز در کلیسای میدان هفت تیر تهران برگزار شد، اظهار داشت: شما در غم ما سهیم هستید و یاد و خاطره ۱٫۵میلیون ارامنه را گرامی میداریم.
وی افزود: خوشحالیم که یک قرن پس از نسلکشی توانستهایم در ارمنستان و کشورهای دیگر زندگی خود را ادامه داده و برای احقاق حق خود تلاش کنیم.
اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور تصریح کرد: انسان به عنوان مخلوق خداوند همیشه باید نسبت به آینده خوشبین باشد و مسیح این را به ما میآموزد که همواره باید خوشبین باشیم. ۱۰۰سال گذشته برای ما همراه با خونریزی و رنج بود اما مانع از پیشرفت ما نشد و ما همیشه چشم امید به آینده داشتیم و با همین امید ادامه دادیم.
سرکیسیان با بیان اینکه ما متأسفانه شاهد پذیرش این واقعیت در ترکها نیستیم، گفت: وقتی انسان تلاش میکند ممکن است دچار اشتباهاتی شود ولی باز تلاش میکند. متأسفانه ترکیه و ترکها چنین رویکردی نسبت به زندگی نداشتند. وی ادامه داد: ما یکصدمین سالگرد را گرامی داشتیم و صد و یکمین سالگرد را نیز گرامی میداریم اما متأسفانه شاهد هیچ اقدام مثبت ترکیه در جهت شناسایی این نسلکشی نبودیم. وقتی انسان متوجه اشتباهات خود نمیشود با گذشت زمان، خوی وحشی گری در آن زیاد میشود و متأسفانه ترکها در این وضعیت هستند.
اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور افزود: حتی امروز خبرنگاران و روزنامه نگاران ترکیه معتقدند که اردوغان از عدم شناسایی نسلکشی در رنج است و زندگی تلخی دارد؛ ای کاش اشتباه خود را میپذیرفتند ولی متأسفانه تاریخ همواره مطابق میل ما پیش نمیرود. سرکیسیان در خصوص تأثیر حمایت شخصیتها و سازمانها در شناسایی نسلکشی ارامنه توسط ترکیه اظهار داشت: حمایت شخصیت و سازمانهای کشورهای مختلف در مراسم ۲۴آوریل باعث دلگرمی ما میشود و به ما این قدرت را میدهد تا تلاش خود را ادامه دهیم؛ حضور شخصیت مشهور و معروف باعث میشود دولتها هم حمایت کنند. امید ما این است که اشخاص و سازمانهای صلح طلب از ما حمایت کنند.
اسقف اعظم ارامنه تهران و شمال کشور دربارهٔ اموال مصادره شده ارمنیها توسط دولت ترکیه گفت: ترکیه هزاران کلیسا دیر و مناطق مختلف متعلق به ارامنه را مصادره و نابود کرده است. وی با اشاره به اینکه من ویرانههای هزاران کلیسا را خود شاهد بودهام، ادامه داد: در خصوص کلیسای دیاربکر هم این مسئله صادق است. متأسفانه ترکیه از فرصتهای مختلف استفاده میکند تا به اهداف خود دست یابد.
سرکیسیان با تأکید بر اینکه ترکیه، کردها را که برای حقوق خود تلاش میکنند سرکوب و اقلیتهای دیگر را نیز سرکوب میکند، تصریح کرد: از این چشمانداز باید به مصادره کلیسای دیار بکر توجه کنیم؛ اگر خجالت نکشند حتی کلیسای استانبول را هم مصادره میکنند.
ترکیه مسیر «نسلکشی ارامنه» تا «حمایت از داعش» را همچنان ادامه میدهد
اسقف اعظم ارامنه تهران میگوید که ترکیه منشأ بخش بزرگی از مشکلات منطقه است، آنکارا از وقایع تاریخی اظهار پشیمانی نکرده است و در این شرایط آنکارا حامی بزرگ داعش است.
به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، اسقف اعظم سبوه سرکیسیان، سراسقف ارامنه تهران و شمال کشور به همراه کارن خانلری، منتخب ارامنه تهران در مجلس شورای اسلامی در آستانه یکصد و یکمین سالگرد «نسلکشی ارامنه» در «ترکیه عثمانی» نشستی خبری را برگزار کردند.
اسقف سبوه سرکیسیان طی این نشست خبری که در محل خلیفهگری ارامنه تهران در کلیسای «سرکیس مقدس» برگزار شد، با یادآوری خاطره «قربانیان ارمنی» سالهای آخر حکومت عثمانی از درد و رنجی که اجتماعات این اقلیت دینی و بازماندگان این «فاجعه» طی یک قرن اخیر متحمل شدند، سخن گفت.
با این حال وی در این نشست خبری از اینکه «طی یک قرن اخیر دیاسپورای ارمنی توانسته است بار دیگر اجتماعات خود را شکل دهد به حیات خود ادامه دهد، ابراز خوشنودی کرد».
سرکیسیان گفت: «ایمان مسیح به ما میآموزد که همواره به آینده خوشبین باشیم. یک قرن اخیر برای ارامنه همراه با جنگ و خونریزی بود، با این حال مانع از پیشرفت و ترقی آنها نشد. اما متأسفانه ما شاهد چنین واقعیتی نزد ترکیه نبودیم. متأسفانه دولت ترکیه چنین رویکردی به زندگی و حیات نداشته است».وی افزود: «هماکنون در آستانه یکصد و یکمین سالگرد واقعه «نسلکشی ارامنه» هستیم، با این حال شاهد هیچ حرکت مثبتی برای شناسایی نسلکشی نبودیم. وقتی انسان متوجه اشتباهات خود نیست، با گذر زمان خوی وحشیگری تشدید میشود و متأسفانه ترکیه در وضعیت قرار دارد. ای کاش ترکیه از این اقدام عذرخواهی میکرد، اما تاریخ مطابق میل ما پیش نمیرود».
اسقف اعظم ارامنه تهران با اشاره به برخی حمایتهای بینالمللی از پیروان این مذهب در پیگیری سرنوشت فاجعه «نسلکشی ارامنه» گفت: حمایت شخصیتها، سازمانها و کشورها موجب دلگرمی ما برای ادامه این مسیر میشود. حضور شخصیتهای مشهور موجب میشود که دولتها هم تلاش کرده و از حقوق ما دفاع کنند. امید و خواسته ما این است که افراد و کشورهای صلحطلب و عدالتجوی در کنار ما قرار بگیرند».
وی افزود: «طی یک قرن اخیر ترکیه هزاران کلیسا، دیر و مدرسه متعلق به ارامنه را مصادره و نابود کرده است».
اسقف سرکیسیان گفت: «حاکمیت ترکیه جرأت پذیرش خطا را ندارد و به مسیر خود ادامه میدهد؛ منشأ بخش بزرگی از مشکلات منطقه ترکیه است؛ ترکیه حامی بزرگ داعش است و نفت استخراج شده توسط داعش از طریق ترکیه قاچاق شده و به فروش میرسد».
در ادامه این نشست خبری، کارن خانلریان، منتخب ارامنه تهران در مجلس شورای اسلامی در مورد شناسایی واقعه نسلکشی از سوی برخی کشورهای اروپایی گفت: هماکنون این نسلکشی از سوی برخی کشورها همچون روسیه، فرانسه و ونزوئلا به رسمیت شناخته شده است».
وی در ادامه تصریح کرد: «ترکیه هماکنون علاوه بر نسلکشی ارامنه، به چهار نسلکشی دیگر نیز متهم است، نسلکشی یونانیها، آشوریان، کردها و علویها».
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: «ترکیه طی ۱۰۰سال اخیر نقش سازندهای در منطقه نداشته است. ترکیه حتی هماکنون نیز به دنبال به هم ریختن موازنه و تعادل در منطقه است و از گروههای تندروی تروریستی حمایت کرده و دست به جنگافروزی میزند». وی با اشاره به مراسم گرامیداشت «نسلکشی ارامنه»، گفت که «تمامی مردم و کشورهای آزاده باید در این مراسم حضور یابند».
خانلریان در ادامه با اشاره به سابقه تاریخی ایران در همزیستی مسالمتآمیز تمامی اقوام و مذاهب گفت: «ایران در طول تاریخ خود کشوری منحصر به فرد بوده است. در ایران چیزی به مفهوم امروزی جنابت علیه بشریت رخ نداده است. در ایران طی تاریخ هیچ نسلکشی قومی و مذهبی انجام نشده است؛ و در این وضعیت، جمهوری اسلامی ایران بیش از هر کشور دیگری به لحاظ تاریخی و اخلاقی دلایلی برای به رسمیت شناختن این واقعه نسلکشی (ارامنه در ترکیه عثمانی) دارد».
وی تأکید کرد که به رسمیت شناختن این «واقعیت تاریخی» ابزاری برای پیگیری از وقوع دوباره و تکرار آن است. به گفته وی «ایران به صورت نیمهرسمی و غیررسمی به طور مکرر نسلکشی ارامنه را محکوم کرده است. از زمان امام راحل چنین رویکری در ایران ایجاد شده است، و لازم است که در سیاسی خارجی کشور نیز چنین رویکردی پر رنگ شود. در واقع این امر تنها یک رویکرد اخلاقی و انسانی نیست، بلکه یک رویکرد سیاسی هم است که مانع از تکرار آن میشود».
نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی، تغییرات در گستره برنامههای بزرگداشت «نسلکشی ارامنه» در تهران را ناشی از انطباق آن با مصالح سیاسی و منافع ملی کشور دانست.به گفته وی «در هر حال، «دولت ترکیه از اقدامات ارامنه ایران (در بزرگداشت این واقعه) ناراحت بوده و واکنش سیاسی نشان داده است».
خانلریان در ادامه برخی ویژگیهای متمایز کننده «نسلکشی ارامنه» و تفاوت آن با برخی وقایع مشابه دیگر را برشمرد، به گفته وی «طی این نسلکشی ارامنه در سرزمینهای آبا و اجدادی خود قتلعام شدهاند و به طور سیستماتیک به تغییر دین و مذهب واداشته شدهاند که در پی آن از ۲٫۳میلیون ارمنی ساکن در اراضی ترکیه عثمانی، حدود «۱٫۵میلیون نفر قتل عام شدند»؛ ۶۰۰تا ۷۰۰هزار نفر به طور اجباری کوچ داده شدند و حدود ۲۰۰هزار تن نیز به تغییر دین وادار شدند».
وی در ادامه با اشاره به موضوع تعقیب کیفری «انکار کنندگان نسلکشی ارامنه» آن را ذیل «قوانین منع کفرگویی» برشمرد.
به گفته نماینده ارامنه تهران و شمال در مجلس شورای اسلامی «هماکنون برخی کشورهای غربی همچون فنلاند، اتریش و بخشی از بلژیک، قوانینی دارند که بر اساس آن توهین به مقدمات مذهبی و فرهنگی را منع میکند و منع انکار قتلعام ارامنه هم میتواند در همین چارچوب بگنجد». وی تأکید کرد که «این قوانین ناقض آزادی بیان نیستند و نباید تحت لوای آزادی بیان فردی بتواند وقایع تاریخی را انکار کرده و یا به مقدسات دینی، مذهبی و فرهنگی توهین کند. دنیای پیشرو باید قوانینی بازدارنده در این زمینه داشته باشد».
ایران درغم نسلکشی ارامنه همواره در کنار ما بود
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، سبو سرکیسیان روز شنبه در نشست خبری یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه، افزود: در این نسلکشی بزرگ که ۱/۵میلیون نفر از ارامنه کشته شدند، ایرانیان همواره در رنج و غم ما سهیم بودند و ما ارامنه از این امر خوشحالیم.
وی ادامه داد: در این یک قرن که از نسلکشی ارامنه میگذرد همواره ما ارامنه برای احقاق حقوق خود تلاش کردهایم و به آینده نیزخوشبین هستیم.
سرکیسیان با اشاره به اینکه این صد سال که توأم با جنگ و خونریزی بود، گفت: اما این مسئله مانع پیشرفقت ما نشد و ما به زندگی و سازندگی خود ادامه دادیم.
وی با اشاره به گذشت یک قرن این فاجعه انسانی تاکیدکرد: هیچ حرکتی مبنی بر شناسائی و محکوم کردن این نسلکشی از سوی ترکیه نبودیم.
اسقف اعظم ارامنه تهران گفت: حمایت شخصیتها و سازمانها درمحکوم کردن این نسلکشی موجب میشود تا کشورهای صلح طلب در کنار ما باشند و بتوانیم از حق خود دفاع کنیم.
سرکیسیان تأکید کرد: در یکصد و یکمین سالگرد این نسلکشی در یک فراخوان میخواهیم به مقامات ترکیه بگوییم که با تاریخ خود آشنا شوند و واقعیتهای این نسلکشی را بشناسد.
(امروز ترکیه از داعش حمایت میکند)
اسقف اعظم ارامنه تهران با اشاره به اوضاع کنونی منطقه و شکل گیری گروههای افراطی و تروریستی تاکیدکرد:امروز ترکیه از داعش حمایت میکند.
وی تصریح کرد: ما بعد ازگذشت یک قرن هنوز هر روز به یاد کشته شدگان این واقعه دردناک هستیم و ایمان داریم که یک روز عدالت جایگاه واقعی خود را در حیات بشری پیدا خواهد کرد.پانزده آوریل یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه به دست دولت ترکیه عثمانی است در این روز مراسمی با عنوان نسلکشی و افراطی گری از ارمنستان تا سوریه در باشگاه آرارات برگزارمی شود.
در مراسم یکصد و یکمین سالگرد نسلکشی ارامنه، اسقف اعظم ارامنه تهران و نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی و جمعی از ارامنه تهران با نثار گل به صورت نمادین یاد و خاطره شهدای ارمنی گرامی داشته شد و فردا نیز مراسم اشای ربانی نیز برگزارمی شود.