بیست و یکمین دوره هفته کتاب
پوستر بیست و یکمین دوره هفته کتاب طراحی شد
پوستر این رویداد از سوی طاها فکوری طراحی شده و هدف استفاده از نماد کره زمین در این اثر، نشانه جهان شمول بودن کتاب به عنوان یک رسانه فرهنگی است. در واقع این پوستر با تاکید بر اینکه کتاب یک رسانه جهان شمول است، آن را ابزاری برای تبادل اندیشه میان جوامع مختلف در جهان نیز معرفی میکند.
همچنین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به مناسبت ایام هفته کتاب برنامههای مختلفی را با محوریت کتاب و کتابخوانی تدارک دیده است.
به گزارش ایلنا، برگزاری مسابقات کتابخوانی، خلاصه نویسی، کاریکاتور، تقدیر از اساتید و دانشجویان و کتابخوانان برتر، نمایشگاه و فروشگاه کتاب، ایجاد کتابخانه دیجیتال در مرکز پژوهشها شامل ۱۱۰۰۰مقاله و ۶۰۰کتاب از فعالیتهای معاونت آموزش و پژوهش صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.
تولید ۸۵۲دقیقه برنامه برای پخش در هفته کتاب از سوی شبکه تهران، ۳۵ساعت و ۲۱دقیقه برنامه برای پخش در این ایام و پخش برنامههای زنده هم زمان با نمایشگاه کتاب از جمله فعالیتهای شبکههای تهران معاونت صدا و سیما است.
تولید و پخش ۶۵ساعت و ۲۰دقیقه برنامه در شبکههای سیمای مراکز استانها و ۸۹ساعت و ۱۴دقیقه برنامه در شبکههای صدای مراکز استانها نیز از جمله فعالیتهایی است که هم زمان با هفته کتاب روی آنتن خواهد رفت.
شبکه جهانی جام جم نیز با تولید ۲۰ساعت و ۱۳دقیقه برنامه برای پخش در ایام هفته کتاب همراه این رویداد خواهد بود.
برگزاری نشستهای نقد و بررسی کتاب، چاپ ویژه نامههای مطبوعاتی هم زمان با هفته کتاب از سوی انتشارات سروش و تقدیر از کتابداران و آرشیویستهای برتر تهران و مراکز استانها، کتابخوانان نمونه و برگزاری گرامیداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری در سازمان از سوی اداره کل آرشیوها و کتابخانهها نیز از دیگر برنامههای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در ایام هفته کتاب است.
سازمان تبلیغات اسلامی هم در ایام بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نمایشگاههای کتابی را در سراسر کشور برگزار میکند.
برگزاری جلسات استانی ادارات با نهادهای فرهنگی و ارشاد اسلامی و فرمانداری برای ارائه برنامههای هفته کتاب، جلسات با اولیا و مربیان دانش آموزان مدارس معارف اسلامی صدرا (تحت پوشش سازمان تبلیغات اسلامی) درباره کتاب و کتاب خوانی، جلسات توجیهی برای کتابداران کتابخانههای سازمان، جلسات گفتمان خانواده در هفته کتاب با موضوع کتاب و خانواده، مسابقه کتاب خوانی در کتابخانههای سازمان، برپایی نمایشگاه کتاب و محصولات فرهنگی با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در استانها در محل کتابخانههای روستایی، مسابقه کتاب خوانی برای کارمندان سازمان در استانها، اهدای کتاب به کتابخانههای تحت پوشش، کتابخانههای شبستان (مساجد روستایی)، حوزه دین (تخصصی) مساجد شهری کتابخانههای مدارس معارف اسلامی (صدرا) حوزههای علمیه مناطق ویژه، ارگانها و سازمانهای دولتی، نهادهای مردمی و دانشگاهها از جمله برنامههای سازمان تبلیغات اسلامی در ایام هفته کتاب است.
این مرکز برنامههای دیگری چون دورههای آموزشی اصول کتابداری برای کتابداران کتابخانههای تحت پوشش، تغذیه فکری روحانیون و ائمه جماعات با ارسال کتاب، نشریه و جزوات در سطح استان، حمایت از مؤلفان و ناشران حوزه دین و تألیفات بومی در هفته کتاب به صورت خرید آثار، تجلیل و قدردانی از کتابداران نمونه تحت پوشش و بازدید دورهای از کتابخانهها را در دستور کار خود دارد.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان جنوبی در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی در میان عزاداران کتاب توزیع میکند.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان جنوبی با هدف ترویج و توسعه کتاب خوانی فعالیتهای خود را به برنامههایی چون اهدای کتاب به کتابخانهها، مدارس، مساجد، دانشگاهها، حوزههای مقاومت بسیج، سازمانهای دولتی، صنعتی و مراکز فرهنگی هنری معطوف کرده است.
این مرکز همچنین در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی با همکاری ایستگاههای صلواتی کتابهایی را در میان عزاداران توزیع میکند.
از دیگر فعالیتهای مهم این استان در ایام بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران میتوان به برگزاری نمایشگاه کتاب با موضوعات متنوع و محوریت تازههای نشر اشاره کرد.
این استان کتابهای چاپ شده یک سال گذشته خراسان جنوبی را معرفی میکند و از میان آنها آثار برگزیده را انتخاب خواهد کرد.
بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «کتاب آینه فرهنگ و فرزانگی» از ۲۵آبان ماه تا ۲آذر ماه سال جاری در سراسر کشور برگزار میشود.
جدول نامگذاري ايام بيست ويكمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران
رديف | تاريخ | روز | عنوان روز |
1 | 25/8/92 | شنبه | تكريم از پديد آورندگان كتاب و خادمان نشر |
2 | 26/8/92 | يكشنبه | كتاب و فرهنگ عاشورايي |
3 | 27/8/92 | دوشنبه | كتاب بنيان تعليم و توليد دانش |
4 | 28/8/92 | سه شنبه | كتاب و الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت |
5 | 29/8/92 | چهارشنبه | نقش رسانه ها درتبليغ كتاب و ترويج كتابخواني |
6 | 30/8/92 | پنج شنبه | كتاب، كانون تحكيم خانواده و تربيت نسل فردا |
7 | 1/9/92 | جمعه | كتاب ، حماسه سازفرهنگي، روزگاران عزت وتدبير |
8 | 2/9/92 | شنبه | كتاب خوب ، بهترين هديه زندگي |
تشریح برنامه های بیست و یکمین دوره هفته کتاب
نشست خبری بیست و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، روز نوزدهم آبان با حضور محمد اللهیاری فومنی، دبیر هفته کتاب در محل معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
به گفته دبیر بیست و یکمین دوره هفته کتاب در ستاد مرکزی هفته کتاب در تهران ۳۵۰عنوان فعالیت توسط اعضای این استاد پیش بینی شده است که البته برخی از این برنامههای پیش از افتتاح رسمی هفته کتاب آغاز شده بود مثل نمایشگاه کتابهای کاربردی و دانشگاهی یا رونمایی از برخی کتابها در بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان.
اللهیاری سپس برخی از برنامههای مختلف بیست و یکمین دوره هفته کتاب را برشمرد که برخی از مهمترین این برنامهها از این قرار است:
آیین تقدیر از خادمان علمی و فنی نشر کشور ساعت ۱۰صبح روز شنبه هفته آینده با حضور وزیر ارشاد و نمایندگانی از سفارتخانههای کشورهای خارجی در ایران، تجدید میثاق با آرمانهای امام (ره) راحل ساعت ۱۰صبح روز یکشنبه هفته آینده با حضور کتابداران، نویسندگان، ناشران و کارکنان وزارت ارشاد در حرم مطهر امام (ره)، برگزاری نشست عاشورا در آینه شعر عصر روز یکشنبه هفته آینده، برپایی نشست خبری سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد ساعت ۱۰صبح روز دوشنبه هفته آینده، نشست صمیمانه معاون امور فرهنگی با نویسندگان، هنرمندان و اصحاب قلم دارای نشان درجه یک هنر از وزارت ارشاد در ساعت ۱۶روز دوشنبه هفته آینده، برگزاری نشست اقلیتهای دینی در صبح روز دوشنبه هفته آینده در سرای اهل قلم، نشست تشکلهای نشر با مسئولان دولتی با حضور ۳۵۰ناشر در روز دوشنبه هفته آینده و ارایه گزارش برنامههای هفته کتاب در کمیسیون ملی یونسکو و تقدیم آن به ایرینا بوکووا دبیرکل یونسکو در پاریس٫
وی در ادامه از برگزاری ۵۰هزار نمایشگاه کتاب در ۵۰هزار مدرسه در سراسر کشور به مناسبت هفته کتاب خبر داد و گفت: همچنین با هماهنگیهایی که انجام شده است در دو هفته فرهنگی ایران در تاجیکستان و افغانستان، برنامههایی نیز به مناسبت هفته کتاب برگزار خواهد شد. دبیر هفته کتاب در پاسخ به سوال خبرنگار مهر که هدف از ارایه گزارش هفته کتاب امسال را به دبیر کل یونسکو جویا شد ،گفت: ما در سالهای گذشته کمیسیون ملی یونسکو را به عنوان عضو ستاد به هفته کتاب دعوت میکردیم، در حال حاضر با ارتباطی که برقرار شده است و موضوع ورود کتابهای خارجی به کشور و همکاری ناشران ایرانی با ناشران خارجی، موضوع تدوین گزارشی برای کمیسیون ملی یونسکو را در دستور کار قرار دادیم.
وی ادامه داد: برخی آمارهایی که درباره وضعیت نشر ایران، مسایل پیرامون اقتصاد نشر در کشور و وضعیت بررسی و انتشار کتاب و نیز کم و کیف عناوین کتابهای منتشر شده، در سایت یونسکو منتشر میشود، چندان به روز نیست و به همین خاطر ما تلاش کردیم با استناد به آمار خانه کتاب که تنها نهاد مستقل و معتبر برای ارایه اطلاعات پیرامون وضعیت کتاب در ایران است، گزارشی را تهیه و جهت ملاحظه مسئولان اصلی یونسکو به مقر آن در پاریس ارسال کنیم.دبیر هفته کتاب همچنین سایت خانه کتاب را تنها مرجع رسمی و معتبر برای ارایه اطلاعات پیرامون وضعیت کتاب در کشور عنوان کرد و یادآور شد: ناشران برای اخذ فیپا یک بار باید به کتابخانه ملی مراجعه کنند که اطلاعات ثبت شده آنها از این طریق در اختیار خانه کتاب قرار میگیرد.
آشنایی با هفته کتاب .
هفته کتاب مجموعه مراسمی است که از سال 1372 هر ساله [بین اواخر ابان تا اوائل آذر ] به ابتکار و هدایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ترویج کتاب و کتابخوانی برگزار میشود
وزارت فرهنگ و آموزش عالی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان تبلیغات اسلامی، هیأت امنای کتابخانههای عمومی، جهاد دانشگاهی، کانون فرهنگی و هنری مساجد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مؤسسه خانه کتاب و تشکلهای صنفی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم همکاری دارند.
مبتکران این مناسبت اهداف گستردهای برای آن قائل شدهاند، مانند تقویت بنیه فرهنگی کشور؛ توسعه، هدایت و رونق اقتصاد کشور؛ تشویق مردم به کتاب و کتابخوانی و ایجاد عادت به مطالعه؛ کمک به حل مشکلات و تنگناهای تولید و توزیع کتاب؛ تجهیز کمّی و کیفی کتابخانهها؛ و افزایش ظرفیتهای فرهنگی کشور.
برجستهترین اقدام در این هفته برگزاری نمایشگاههای بزرگ فروش کتاب در مراکز استانهای کشور است.
بسیاری از ناشران خصوصی در این نمایشگاهها شرکت میکنند و کتابهای خود را با تخفیف به علاقهمندان میفروشند.
با همکاری مدارس هر شهر، برای دانشآموزان برنامههای خرید و بازدید از نمایشگاهها تنظیم و اجرا میگردد.
برای تشویق به کتابخوانی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر سال میلیونها تومان بُن خرید کتاب به رایگان در میان دانشآموزان توزیع میکند.
بر اساس یک سیاست تدوین شده، طی این هفته اخبار مربوط به کتاب و چاپ و نشر در صدر اخبار کشور قرار میگیرد و مراسم و فعالیتهای علمی و فرهنگی با مضمون کتاب برگزار میشود.
روزهای هفته کتاب را همه ساله نامگذاری میکنند و فعالیتهای پیشبینی شده هر روز را متناسب با عنوان آن انتخاب میکنند.
از آن جمله میتوان به روزهای کتاب و کتابخوانی؛ کتاب، دانشگاه و حوزه؛ کتاب و دانشآموز و دانشجو؛ کتاب، کتابخانه و خادمان نشر؛ کتاب و ولایت؛ و کتاب و گفتوگوی تمدنها اشاره کرد.
طی سالهای گذشته ابتکارهایی در جریان برگزاری هفته کتاب صورت گرفته که بهعنوان رویدادهای جنبی، شکل دائمی یافتهاند.
انتخاب کتاب سال دانشجویی از 1373؛ انتخاب و معرفی خادمان نشر؛ انتخاب کتاب سال ولایت از 1377 برای انتخاب و معرفی کتابها در موضوع زندگی و آثار چهارده معصوم (س)؛ جشنواره ادب پایداری که نخستین بار از هشتمین دوره هفته کتاب در چهار رشته شعر، داستان، و فیلمنامه برگزار شده، از آن جملهاند.
هفتهنامه موسوم به کتاب هفته، که جای خود را بهعنوان یک نشریه کتابشناختی موفق در کشور باز کرده، در ششمین دوره هفته کتاب متولد شد.
این نشریه رسانهای برای نقد و معرفی تازههای نشر و گزارشها و تحلیلها در زمینه صنعت نشر است. اما گذشته از آن، با گزارش منظم تمام کتابهایی که هر هفته اجازه نشر یافتهاند، نقش یک کتابشناسی ملی آیندهنگر را در ایران بازی میکند.
در هفته کتاب، در مدارس، مساجد، دانشگاهها، و استانهای کشور نمایشگاهها و جشنهای کتاب و سخنرانی در موضوع چاپ و نشرِ کتاب برگزار میشود.
اهدای کتاب به کتابخانههای عمومی و مساجد، برگزاری مسابقه، مصاحبه و میزگرد، انتخاب کتابداران نمونه، راهاندازی کتابخانههای سیار در روستاها، تجهیز کتابخانههای ویژه نابینایان، و برپایی کارگاههای آموزشی برای ناشران و دستاندرکاران حوزه کتاب از دیگر فعالیتهای مرسوم
گفتنی است که نشریات ارمنی زبان و یا نشریاتی که به بررسی فرهنگ و ادبیات و زبان ارمنی و تشریح ان می پردازند نیز هر ساله در هفته کتاب دارای چندین قرفه می باشند
با وجود چنین برنامه های گسترده ای اما متاسفانه هنوز تیراژ کتاب در کشور بسیار پائین است یعنی چیزی حدود سه هزار نسخه برای جمعیت هفتاد و پنج میلیونی و این نشان دهنده این است که در این زمینه کار زیادی باید صورت گیرد و کارهایی هم که انجام گرفته در ارتقاء سطح کتاب خوانی چندان موثر نبوده اند
منابع
Read more: http://www.iranmojri.com/ganjoor/golgasht/893-golgasht.html#ixzz2l2XOEvof
http://www.iranmojri.com/ganjoor/golgasht/893-golgasht.html
http://www.ettelaat.com/etiran/?p=28626
http://hamshahrionline.ir/details/238457